Ugroženo je dvostruko pravo glasa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zastupnik talijanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Furio Radin uputio je u utorak pismo predsjedniku Republike Italije Giorgiu Napolitanu kojim ga je izvijestio da bi Ustavni sud RH mogao uskoro poništiti nekoliko odredbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i tako dovesti u pitanje pravo nacionalnih manjina na dvostruko pravo glasa, priopceno je iz Talijanske unije.

To pravo je, podsjeca Radin, talijanski predsjednik ubrojio u vrijednosti koje je istaknuo u svom govoru u Hrvatskom saboru za nedavna posjeta Hrvatskoj.

Sada to pravo pripadnika nacionalnih manjina da glasaju za svoje predstavnike i za liste politickih stranaka, "propisano Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina koji se donosi dvotrecinskom vecinom glasova i izbornim zakonom, sud dovodi u pitanje", navodi se u priopcenju Talijanske unije koja je u privitku uputila medijima i kopiju Radinova pisma.

"Postoji naime mogucnost da u petak Ustavni sud poništi odredene odredbe navedenih zakona i nadomjesti ih starim odredbama koje odavno ne vrijede, provodeci, kako je naglasio, kreativnu praksu koja (do sada) nije zabilježena, a na temelju koje bi na izborima vrijedile neke odredbe novog, a neke starog zakona", kaže se u priopcenju.

"Sve se to dogada cetiri mjeseca prije izbora iako je to izricito zabranjeno ustavnim odredbama", istice u pismu Radin i podsjeca na odredbe Ustavnog zakona o provedbi Ustava koji propisuje da se Zakon o izboru zastupnika u Saboru može mijenjati najkasnije godinu dana prije isteka ustavnog roka za održavanje izbora.

Taj je rok istekao 14. ožujka ove godine, kaže se u priopcenju, i upravo se zbog poštivanja roka koji prijeci da se u izbornoj godini donose izmjene izbornih pravila nedavno odustalo od promjene izbornih jedinica, za što su, kako se navodi, postojali puno krupniji razlozi od navedenih.

Predsjednik Talijanske unije je Napolitana izvijestio o tim cinjenicama, naglasivši da nije njegova namjera zadirati u autonomiju Ustavnog suda, vec iskljucivo podsjetiti na važnost poštivanja ustavnih odredbi, kaže se u priopcenju. "Stoga ne želi komentirati samu materiju koja je predmet odluke Ustavnog suda, vec ceka odluku, poštujuci autonomiju te institucije", kaže se u priopcenju Talijanske unije.

Radin na kraju pisma Napolitanu porucuje da pripadnici talijanske nacionalne zajednice nestrpljivo ocekuju Napolitanov posjet Istri zakazan za 3. rujna.


Podijeli: Facebook Twiter