Ugroženi predsjednik i premijerka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ponovo se, cini se, obnavlja sukob vezan uz osobno osiguranje izmedu predsjednika RH Ive Josipovica i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, otvoren još u sijecnju, neposredno nakon što je Josipovic izabran za novog šefa države.

Iz Josipovicevog Ureda u srijedu su, naime, najavili da ce tražiti istragu o neovlaštenom iznošenju u javnost podataka o njegovu osiguranju. Ured predsjednika ocijenio je da su informacije, koje su posljednjih dana punile medije, o tome da predsjednika Josipovica cuva samo jedan clan osiguranja, a premijerku Kosor njih sedmorica, naštetile sigurnosti šefa države i predsjednice Vlade.

- Brojno stanje osiguranja, broj i vrsta vozila, oprema kojom raspolažu i drugi detalji mogli su doci do novinara samo curenjem informacija. To pokazuje iznimno nizak stupanj profesionalnosti u dijelovima sustava i dodatno, uz ostale okolnosti, opravdava zahtjev predsjednika Republike da sudjeluje u izboru osiguranja - navodi se u priopcenju Ureda predsjednika.

Na Pantovcaku tumace da nagadanja o ugroženosti predsjednika Republike, koja su pratila objavu informacija o osiguranju, imaju za cilj stvoriti ozracje nesigurnosti i prisiliti predsjednika Josipovica da odstupi od europskih standarda osiguranja.

Ovakva poruka iz Josipovicevog ureda direktna je kritika na racun osobnog tjelohranitelja bivšeg premijera Sanadera Davora Blaževica Tigra, koji je na celu MUP-ove Uprave za posebne poslove sigurnosti, ali i na racun ministra policije Karamarka, koji je aktualnom predsjedniku osporavao pravo da sam izabere osobe koje ce ga cuvati.

"Na sastanku s austrijskim predsjednikom ovoga tjedna mogli smo uociti da ni on nema ništa jace osiguranje. Predsjednik Josipovic jednostavno nece odstupiti od ustroja osiguranja koji mu dozvoljava neposredni kontakt s gradanima jer mu je to posebno važno", kazao nam je visoki izvor u Uredu predsjednika.


Podijeli: Facebook Twiter