Ugrožavaju nas tone azbesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za potrebe zbrinjavanja gradevinskog otpada koji sadrži azbest na podrucju Istarske županije nema adekvatne infrastrukture, glasi odgovor županijskog Upravnog odjela za održivi razvoj na pitanje gdje se i kako u Istri odlaže azbestni otpad. Iako nema adekvatnog deponija, jedina tvrtka nadležna za zbrinjavanje takvog otpada je rijecki Metis, koji ima i svoju podružnicu u Puli.

Uz to, cini se da istarski gradovi i opcine nisu zainteresirani za izgradnju posebnih kazeta (ploha) na koje bi se odlagao takav otpad. Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku ucinkovitost planirao je osigurati financijska sredstva za izradu projektne dokumentacije i izgradnju po jedne kazete za zbrinjavanje azbestnog otpada na podrucju svake županije, no to se nažalost nije uspjelo realizirati i u Istri.

Po rijecima procelnika Josipa Zidarica, Upravni odjel za održivi razvoj kontaktirao je istarske komunalne tvrtke te jedinice lokalne uprave na cijim se podrucjima nalaze takva odlagališta i ideja je bila da oni na svom podrucju izgrade potrebne kazete za odlaganje azbesta.



- Nažalost, nitko nije bio spreman to pokrenuti u svojoj sredini, a upravo zbog nepostojecih kazeta takav otpad završava na gradevinskim, komunalnim i ilegalnim odlagalištima ili ga pak gradani privremeno skladište na svojim parcelama. Ovlaštena tvrtka Metis ima koncesiju Ministarstva zaštite okoliša te može besplatno preuzimati azbestni otpad, koji zbog nedostatne infrastrukture u Istri privremeno skladišti u svom reciklažnom dvorištu, rekao je Zidaric.

Naglasio je da ni na podrucju planiranog županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun nije odredena kazeta za zbrinjavanje azbesta. Dodao je da bi se ona mogla izgraditi na lokacijama odlagališta druge kategorije, odnosno na odlagalištima gradevinskog materijala, na kojima bi trebalo kontinuirano pratiti rukovanje azbestom, ne bi li se onemogucilo oslobadanje azbestnih vlakana u okoliš.

Predsjednica Zelene Istre Dušica Radojcic naglašava da je resorno ministarstvo izdalo ovlaštenja za sakupljanje gradevinskog otpada koji sadrži azbest te da su ovlašteni sakupljaci po pozivu gradana dužni preuzeti takav materijal. Tvrdi da pritom treba poštivati posebna pravila. Naime, prilikom uklanjanja azbestnog materijala treba ga prskati vodom i pažljivo demontirati, da ne bi došlo do lomljenja.

- Azbest je opasan samo kada se lomi i kad njegova vlakna dospiju u zrak. Zato je najbolje da ga ljudi ne zbrinjavaju sami, nego da pozovu ovlaštenog sakupljaca, koji bi trebao biti obucen za takvu vrstu posla i koristiti zaštitne maske, odjecu i rukavice. Sakupljac je dužan u roku od 3 dana doci po otpad, prevesti ga i odložiti na za to namijenjeno odlagalište. Buduci da takvog deponija u Istri još nema, onda ga može privremeno negdje sigurno odložiti. Prilikom preuzimanja azbestni materijal mora se omotati folijama ili staviti u plasticne vrece. (Danijela BAŠIC-PALKOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE U SRIJEDU.


Podijeli: Facebook Twiter