Ugradnja LED markera prije pješačkih prijelaza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S ciljem još kvalitetnije zaštite pješaka u prometu te sigurnije prometovanje vozila, uz standardnu horizontalnu i vertikalnu prometnu signalizaciju, Grad Pula sustavno radi na uvođenju novih prometnih rješenja i implementira nove tehnologije koje tome doprinose. Prvenstveno se to odnosi na uvođenje svjetlosne signalizacije na prometnice koja osigurava bolju vidljivost pješačkih prijelaza noću ali i danju čime se osigurava znatno veća sigurnost pješaka.

Priprema za ugradnju svjetlosne signalizacije, odnosno novih LED markera prije pješačkih prijelaza u Radićevoj ulici kod broja 6 i 19 te na križanju Ulice starih statuta i Kolodvorske započela je jučer, a sama ugradnja LED markera na spomenutim lokacijama bit će u iduća dva dana. LED markeri imaju izuzetno malu potrošnju električne energije, s mogućnošću regulacije intenziteta svjetla, ovisno o dnevnoj ili noćnoj svjetlosti.

Pješaci su najranjiviji i najnezaštićeniji sudionici u prometu i prema uzoru na europske zemlje, koje su u velikoj mjeri smanjile smrtnost pješaka u prometu, novim tehnologijama doprinosi se zaštiti pješaka u prometu, što je iznimno važno s obzirom na činjenicu da je u Republici Hrvatskoj samo prošle godine u prometnim nesrećama smrtno stradalo 304 osoba, od kojih čak 67 pješaka. Grad Pula je među prvima u Republici Hrvatskoj krenuo intenzivno raditi na preventivi i zaštiti pješaka koristeći nove tehnologije te ističu kako se nadaju da će i ostali gradovi slijediti i ovo pozitivno iskustvo Pule da bi se znatno smanjila smrtnost pješaka u svim našim gradovima. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter