Ugovoreno dopunsko ne placa 60 tisuca osiguranika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su se pocetkom godine na poziv ministra Milinovica gradani požurili dopunski osigurati, oko 60.000 dopunskih osiguranika dobilo je u zadnja dva mjeseca na kucnu adresu opomene zbog neplacanja dospjelih rata dopunskog zdravstvenog osiguranja, doznaje se u HZZO-u. Trecina dužnika, njih 20-ak tisuca, vec je platilo zaostatke, u strahu da ce ostati i bez novca i bez police dopunskog. HZZO, naime, ima pravo raskinuti ugovor u slucaju neplacanja rata i naplatiti osiguraniku kaznu u visini premije za ostatak ugovorene godine.
Opomene su na kucne adrese promptno stigle cak i onima koji iz HZZO-a zbog neažurirane adrese ili nekog drugog razloga do danas nisu dobili ni ugovor, ni policu, niti uplatnice dopunskog osiguranja. Unatoc tome, opomene su pronašle put do prave adrese, a zatezne kamate za neplacanje rata uredno su im obracunate. U HZZO-u se ne smatraju odgovornima za to jer, kažu, iako svima šalju dokumente na kucnu adresu, «jedan mali dio njih ponekad te pošiljke ne dobije». Zavod za to, kažu, ne može odgovarati. Tvrde da nikoga nisu zakinuli u pravima, jer se polica dopunskog uvijek može podici na šalteru Zavoda.
- Uplacena sredstva participacije osiguranik može potraživati od HZZO-a i naknadno, ako je u vrijeme participacije bio osiguran. Što se tice uplatnica, njihovo slanje nije obveza HZZO-a pa nezaprimanje uplatnica ne oslobada osiguranike dopunskog placanja premije, veli Srecko Vuletic, pomocnik ravnatelja za dopunsko osiguranje.
HZZO je poslao i oko 10.000 opomena za ugovore o dopunskom zdravstvenom osiguranju iz prošlih razdoblja kod kojih postoji dugovanje, a po njihovim evidencijama, oko pet posto osiguranika dopunskog ne placa na vrijeme i u rokovima dospijeca premije. Dok u slucaju upornog neplacanja rata mora HZZO-u platiti citavu jednogodišnju ugovorenu premiju osiguranja, ako sam otkaže ugovor o dopunskom osiguranju osiguranik je obvezan podmiriti premiju osiguranja za tri mjeseca, koliko traje otkazni rok. Dosad je u HZZO-u sklopljeno ukupno 1,8 milijuna polica dopunskog zdravstvenog osiguranja, dok ih je krajem prošle godine bilo oko 680 tisuca. Dopunsko osiguranje jedan je od bitnih financijskih izvora na koje u reformi zdravstva racuna ministar Milinovic. Premije od dopunskog u odnosu na 2008. porasle su za oko 700 milijuna kuna i cine gotovo 50 posto planiranih prihoda HZZO-a za 2009.


Podijeli: Facebook Twiter