Ugovor Agrokora i Mercatora važeći unatoč isteku roka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugovor po kojemu koncern Agrokor do 30. lipnja može dovršiti transakciju preuzimanja 53,34 posto trgovačkog lanca Mercator ostaje na snazi iako Agrokor u predviđenom roku nije s bankama uspio dogovoriti restrukturiranje Mercatorovih dugova bankama, objavili su u ponedjeljak većinski vlasnici Mercatora.

Agrokor nije u skladu s dogovorenim rokom do 31. svibnja uspio s bankama restrukturirati Mercatorov dug, ali je kupoprodajni ugovor i dalje važeći, objavila je u ponedjeljak na portalu Ljubljanske burze skupina Pivovarna Laško (PL) u ime prodajnog konzorcija koji je s Agrokorom sklopio kupoprodajni ugovor po kojemu će za dionice Mercatora biti plaćeno 86 eura po dionici.

"Kupoprodajni ugovor u skladu s njegovim odredbama i dalje ostaje na snazi. Stranke do isteka roka za izvedbu transakcije mogu odstupiti od kupoprodajnog ugovora, a Agrokor može otkazati restrukturiranje duga kao uvjet za transakciju. Rok za izvedbu transakcije je 30. lipnja", navela je skupila PL u ime prodajnog konzorcija većinskih vlasnika Mercatora.

Mercator je u travnju s bankama za svaki slučaj već postigao samostalan, tzv. "stand alone" sporazum o restrukturiranju vlastitog 1 milijardu teškog duga, za slučaj da transakcija s Agrokorom ne bi bila realizirana. Agrokor i vlasnici 53,34 posto Mercatorovih dionica su krajem veljače potpisali aneks na kupoprodajni ugovor sklopljen prije godinu dana te njime rok za izvedbu transakcije produžili na 30.lipnja fiskirajući novu cijenu dionice nas 86 eura. Očekuje se da bi Agrokor, nakon izvedbe ugovora, dokapitalizirao Mercator s 225 milijuna eura, od čega bi 200 milijuna dobile banke vjerovnice, a ostatak bi Mercator upotrijebio za obrtni kapital. Uz to, prema aneksu, banke vjerovnice bi dale dodatnih 100 milijuna eura kredita kako bi se Mercator financijski stabilizirao.

Većina slovenskih medija ističe da je Agrokor već osigurao financijska sredstva za operaciju preuzimanja Mercatora, ali neki dodaju da će preko Agrokora, koji se tako dodatno zadužio, najveći slovenski trgovački lanac s vremenom dospjeti u ruke nekog druge, veće međunarodne trgovačke tvrtke. Uz to, podsjećaju da bi prodaja Mercatora u Sloveniji mogla opet postati politički upitna ako se ta tema uključi u kampanju pred skorašnje prijevremene parlamentarne izbore.

Ankete pokazuju da dobar dio slovenskog biračkog tijela nije sklon Mercatorovoj prodaji. Tome se suprotstavljaju i sindikati koji su nedavno vladi Alenke Bratušek u odlasku predali peticiju kojom traže da se prodaja spriječi. Poslovni list "Finance" navodi da je Agrokor na međunarodnom financijskom tržištu uspio doći do sredstava za Mercator, ali da protivljenje prodaji u Sloveniji ponovno raste. Mercator bi preko prodaje Agrokoru postupno mogao prijeći u vlasništvo nekog većeg strateškog vlasnika, odnosno druge međunarodne trgovačke korporacije, ocjenjuje list. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter