Ugostitelji: Uskrs nije što je nekad bio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turisticka zajednica Poreca zabilježila je za uskrsne praznike 5.000 dolazaka i 16.500 nocenja, što je znatno ispod prošlogodišnjih rezultata od 9.000 dolazaka i 28.000 nocenja, saznajemo od direktora tamošnjeg TZ-a Nenada Velenika.

No, kljucno je da je lanjski Uskrs padao 20-ak dana kasnije te je bio spojen s praznicima zemalja u okruženju, a i vremenske su prilike bile kudikamo povoljnije. Najviše je u Porecu bilo Talijana, zatim Nijemaca i Austrijanaca, dok su podbacili Slovenci. Gosti su vecinom boravili u objektima ovdašnjih velikih hotelijera Plave lagune i Riviere.

- Rekla bih da je ljudi koji su šetali rivom bilo podjednako kao i prošle godine, i to najviše Talijana, zatim gostiju s njemackog govornog podrucja, a pozitivno je to što su se pojavile vece grupe mladih ljudi, primjerice iz Belgije. Medutim, u financijskom smislu za mene je situacija dvostruko lošija.



Svi razgledavaju i jedini je kriterij za kupnju naših suvenira - cijena. Cak i oni koji najprije pitaju gdje nabavljamo robu i ne žele kineske proizvode, na kraju se odlucuju za kineske želeci tako što manje potrošiti, ispricala nam je Zvjezdana Živkovic na štandu na Obali maršala Tita. Dodala je da sad valja pricekati 1. svibnja kao pravi uvod u ljetnu sezonu.

Drugacija je situacija u obližnjoj popularnoj poreckoj slasticarnici i baru La Riva, u kojoj su zabilježili izuzetno pozitivne rezultate što se tice posjeta i potrošnje svojih gostiju.

U drugoj slasticarnici, u Decumanusu, kažu nam da baš i nije bilo najbolje. Ulica je bila puna šetaca, ali zbog kišovitog i prohladnog vremena sladoled nije bio tražen kao prethodnih godina.



I vlasnici izletnickih brodova imaju drugacija iskustva. Dok nam jedan otvoreno kaže da su vrlo zadovoljni, drugi veli da su vozili smo tri grupe izletnika do Rovinja, po 40-ak mladih Belgijanaca bukiranih preko agencije, i to tjedan prije Uskrsa.

Što se iznajmljivaca privatnog smještaja tice, predsjednik ovdašnje udruge Alfredo Golob kaže da je njihove usluge koristio zanemariv broj turista.

Rovinjski ugostitelji, trgovci i oni cija zarada direktno ili indirektno ovisi o turizmu, nakon prvog ozbiljnijeg vala dolaska turista podijeljenog su mišljenja kada je rijec o prometu i potrošnji gostiju. Jedni su zadovoljni, drugi manje, a slažu se da su zbog vremena, narocito objekti koji imaju samo vanjske prostore i k tome još nenatkrivene terase, prošli loše, kao i u cinjenici da još uvijek nema dovoljno dodatnih sadržaja koji ce zadržati i privuci goste bez obzira na vrijeme.

- Uskrs nije kao što je nekada bio. Naravno, ove je godine puno utjecalo i vrijeme, ali se osjeti da je u Italiji kriza. Talijani su bili glavni gosti i oni su podbacili. Imamo stalnu klijentelu, koja je relativno dobar potrošac, ali se primijeti da i oni gledaju što narucuju, odnosno manje troše od uobicajenog, kazao je vlasnik restorana Brancin Anton Fariš. (Kristina Flegar, Mihaela MEDIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter