Ugostitelji u centru imat će vlastite posude za smeće

Kad se podijele posude povući će se postojeće na javnim površinama (Neven LAZAREVIĆ)
Kad se podijele posude povući će se postojeće na javnim površinama (Neven LAZAREVIĆ)

Grad Pula usvojio je odluku o načinu prikupljanja miješanog komunalnog otpada iz prodajnih i ugostiteljskih objekata u središtu grada, koja je na snagu stupila 1. travnja. Odlukom se uređuje način prikupljanja miješanog komunalnog otpada, te način i mjere za osiguranje uvjeta i provedbu propisanih mjera za gospodarenje komunalnim otpadom za poslovne subjekte koji stvaraju takav otpad obavljanjem svoje djelatnosti na području starogradske jezgre.

Naplata prema volumenu otpada

Kako stoji u pojašnjenju, obveznici korištenja ove komunalne usluge su pravne i fizičke osobe koje se bave trgovinskom i ugostiteljskom djelatnošću u poslovnim prostorima na području središta grada. Herculanea će svakom prodajnom objektu i ugostiteljskom objektu isporučiti odgovarajuću posudu za odlaganje otpada preostalog nakon izdvajanja korisnih sirovina iz otpada poput stakla, plastike i metala.

"U skladu s aktivnostima koje se provode da bi se osigurali preduvjeti za budući prelazak na naplatu usluge prikupljanja i odvoza miješanog komunalnog otpada prema volumenu usvojena je i ova odluka. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje se trenutno provode, a sve u cilju stvaranju preduvjeta i potrebne infrastrukture za prelazak na naplatu prema zaduženom volumenu kada Vlada RH usvoji potrebne zakonske podatke odnosno uredbu", odgovorio nam je direktor Pula Herculanee Igor Stari.

Nakon ovakve odluke, trgovci i ugostitelji središta grada tako su obavezni preostali otpad spremati u za to namijenjene posude; posudu za preostali otpad smjestiti unutar svog poslovnog prostora te omogućiti Herculanei pristup na dan odvoza otpada; a u terminu odvoza staviti posudu ispred vrata svog poslovnog objekta. Otpad ne smiju nakon dobivanja odgovarajuće posude odlagati na drugi način, odnosno, ne smiju ga odlagati u javne kontejnere.

Anketa među trgovcima

- S obzirom da u užem gradskom središtu posluje niz ugostiteljskih i prodajnih objekata, Herculanea je zajedno s Gradom na kraju prošle turističke sezone provela anketu među poslovnim subjektima o količinama, vrsti i frekvenciji odlaganja otpada. Rezultati su pokazali da 70 posto od ukupnih količina miješanog komunalnog otpada proizvedu poslovni subjekti. Drugim riječima, jedan ugostiteljskih objekt u samo jednom danu tijekom sezone proizvede otpada kao jedno prosječno domaćinstvo tijekom mjesec dana. Ovo je i razlog pretrpanosti posuda u samom gradskom središtu i nemogućnosti da građani koji tamo žive normalno odlažu svoj otpad. Ova odluka ima za cilj maknuti otpad iz gradskog središta i prikupiti ga na samom mjestu nastanka, odnosno pragu poslovnih subjekata, pojašnjava direktor Stari.

Kada dobiju posude poslovni subjekti dužni su odvojeno prikupljati papir, staklo, metal, tekstil, plastiku i problematični otpad.

- Svaki ugostiteljski objekt, a kasnije i prodajni subjekt, zadužit će posudu odgovarajućeg volumena. Prema rezultatima ankete, otpad iz poslovnih subjekata odvozit će se za početak dva puta dnevno, u popodnevnim i večernjim noćnim satima nakon prolaska večernjih gužvi. Također, zasebno će se po dogovorenom režimu odvoza prikupljati i ostale korisne frakcije otpada (papir, karton, ambalaža, plastika, staklo), kaže direktor Stari.

Podzemne posude za stanare

Iz Herculanee navode i da se u samom gradskom središtu planiraju postaviti podzemne posude koje će biti namijenjene isključivo građanima koji žive u tom dijelu grada i bit će zaključane. Svako domaćinstvo u toj zoni imat će karticu kojom će moći otključati posudu i odložiti svoj kućni komunalni otpad. Smatra se da bi se na taj način trebao riješiti problem odlaganja otpada iz poslovnih subjekata u i pored postojećih posuda na javnim površinama koje će se povući po uspostavi novog sustava.

- Uvjet za dobivanje dozvole za terasu je i zaduženje potrebne posude. Herculanea je započela sa izdavanjem potvrdi o zaduženju i ugostitelji su se počeli javljati radi dogovora oko zaduženja posude. U narednom periodu, zajedno s posudom, ugostitelji će dobiti brošuru s uputama o novom načinu prikupljanja. Potrebno je naglasiti da za sada ne ide promjena načina obračuna cijene usluge. Također, za sada će u ovakav način odvoza biti uključeni prije svega poslovni subjekti u užem gradskom središtu koji će dobiti i poziv da se jave u Herculaneu. U drugoj fazi projekt će se širiti i na ostale poslovne subjekte, zaključuju iz Herculanee.

Novčane kazne od tisuću do deset tisuća kuna

Za one koji se ne budu pridržavali odredbi pripisane su novčane kazne pa će se tako novčanom kaznom od deset tisuća kuna kazniti pravna osoba i odgovorna osoba u pravnoj osobi u iznosu od tisuću kuna. Novčanom kaznom od pet tisuća kuna kaznit će se fizička osoba - obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost ako miješani i biorazgradivi komunalni otpad, papirkartonsku ambalažu, papir, metal, staklo, plastiku, tekstil i krupni komunalni otpad iz prodavaonica i ugostiteljskih objekata odlažu izvan svog poslovnog prostora.

Otpadna ulja se već odvajaju

Na pojedinim ugostiteljskim objektima u središtu grada može se vidjeti naljepnica trgovačkog društva RaMa d.o.o. iz Virovitice, koja iz pulskih ugostiteljskih objekata prikuplja otpadna jestiva ulja, koja je, inače, i zabranjeno ispuštati u kanalizacijski sustav. Inače, otpadna ulja u Puli mogu se besplatno odlagati i u reciklažnom dvorištu Metisa gdje su postavljeni spremnici za odlaganje.


Podijeli: Facebook Twiter