Ugostitelji: Turisti u Puli malo troše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turisti u Puli nikad nisu manje trošili. Cak je i prošla godina bila bolja iako je vecina europskih zemalja još bila u krizi, zakljucak je to pulskih trgovaca i ugostitelja iz centra grada s kojima smo razgovarali. Rekli su nam da su im restorani poluprazni jer je hit brza hrana, komadi pizze i palacinke s nogu, dok trgovci muku muce s prodajom pravih suvenira. Kupuju se samo magnetici za hladnjake od 10 kuna te plasticne sandale, usprkos pohvalnoj cinjenici da je vecina ducana širokog asortimana otvorena i nakon 23 sata.

Je li razlog tome loša ponuda ili visoke cijene pokušali smo otkriti uputivši se u centar grada u vrijeme kada ondje boravi najviše turista. Iako su ulice bile krcate, mjesta u restoranima i kaficima bilo je napretek. Nije se tražio stolac više. Vecina je turista naime centar obilazila s kuglicom sladoleda i komadom pizze u rukama te pokojom vrecicom.

Malo je bilo onih koji su se zaustavili na veceri. Svjedoce tome gotovo prazni restorani nadomak pulske katedrale, usprkos tome što su konobari mamili svakog prolaznika. Zavirili smo stoga u meni te otkrili da cijenama sigurno nece privuci više gostiju. K tome, ambijent te vrsta stolova i stolaca teško ce zadovoljiti minimalne uvjete koje gost ocekuje prilikom vecere, no to vlasnike nije sprijecilo da obicno pivo od 0,33 prodaju za nevjerojatnih 15 do 20 kuna, a gazirane i vocne sokove za 15 do 18.

Dodamo li tome primjerice pizzu margheritu koja košta 43 kune ili funghi od 45 kuna, ispada da jedna obitelj turista za skromnu veceru na klimavim stolcima i stolovima mora platiti cak 230 kuna. (N. SOFTIC; snimio S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter