Ugostitelji traže manji PDV na hranu i uklanjanje pića s kioska


Ugostitelji i turistički djelatnici okupljeni pri Hrvatskoj obrtničkoj komori zatražili su, na svom 30. kongresu održanom u Šibeniku, niz mjera za poboljšanje uvjeta svog poslovanja. Na skupu, na kojem su sudjelovali i predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije Dušan Černjul te dvadesetak istarskih ugostitelja, zatraženo je snižavanje stope PDV na hranu u ugostiteljstvu na deset posto, sukladno Strategiji razvoja turizma Republike Hrvatske, a zahtjeva se i poboljšanje obrazovnog modela za obrtnička zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu.

Obrtnici traže da se oformi jedinstveni model obrazovanja koji će polaznicima osigurati optimalan broj sati praktične nastave u realnom okruženju.

Osim toga, na 30. kongresu ugostiteljski obrtnici zahtijevaju da im Vlada omogući priznavanje troškova reprezentacije u stopostotnom iznosu, te priznavanje toplog obroka i smještaja u troškove poslovanja s ciljem poboljšanja radnih uvjeta. Od lokalne uprave traži se ukidanje ili smanjenje poreza na potrošnju. Obrtnici također traže da Ministarstvo turizma preuzme ulogu koordinatora s ostalim institucijama da bi se jasno utvrdilo razgraničenje između ugostiteljske djelatnosti i trgovine, odnosno da se usklade postojeći propisi. Time su ugostitelji ponovili svoj zahtjev da se uličnim štandovima i kioscima zabrani prodaja rashlađenih pića što smatraju nelojalnom konkurencijom.

Ugostitelji okupljeni pri HOK-u traže i promjenu porezne politike, odnosno da se osobni odbitak poveća na pet tisuća kuna s ciljem poticanja potrošnje.

U Obrtničkoj komori Istarske županije zadovoljni su postavljenim zahtjevima te razumijevanjem na koje su naišli kod nazočnog ministra turizma Garija Cappellija i drugih predstavnika Vlade.

- Doista smo naišli na razumijevanje," naglašava Mario Paliska, predsjednik Istarske Obrtničke komore i kaže: "Optimist sam. Sve što smo čuli od ministra turizma i predstavnika Vlade pokazuje da se radi o zajedničkoj borbi kako bi ugostiteljima bilo mnogo bolje."

"Dvadesetak godina idem na takve kongrese. Ovo je prvi gdje Ministarstvo turizma i Hrvatska obrtnička komora ima zajedničke zaključke na kojima radimo," poručuje Paliska.

Trenutačno u Istarskoj županiji djeluju 7.313 obrta, većinom su ugostiteljske i uslužne djelatnosti, dok na same ugostitelje otpada 1.334 obrta. "Sad smo u zimskim trendovima, zatvaranjem sezone zatvaraju se i objekti uz plaže i turističke kampove," objašnjava predsjednik Obrtničke komore Paliska aktualne trendove u istarskom turizmu.

Do nove sezone možda će, usvoje li se zahtjevi s kongresa u Šibeniku, raditi po novim pravilima. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter