Ugostitelji Rovinjštine negoduju zbog fiskalizacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki broj rovinjskih ugostitelja okupio se na savjetovanju o fiskalizaciji, koji su organizirali njihova sekcija i Udruženje obrtnika Rovinjštine. Ugostitelji su na nov sustav izdavanja računa ogorčeni i kritični jer ih svaki dan zakoče neke nove zakonske mjere, koje ne stižu ni pratiti, a kamo li provoditi. Smatraju da bi država lako mogla povećati fiskalne prihode od ugostiteljstva kada bi u sustav uvrstila brojne nelegalne objekte koji obavljaju djelatnost koristeći rupe u zakonu.

Na Rovinjštini, koju pokriva Sekcija ugostitelja, ima 213 ugostiteljskih objekata, od čega je njih 186 na području Grada Rovinja. Istovremeno povremeno ili stalno posluje i 50-ak ugostiteljskih punktova izvan poreznog sustava. Tu su agroturizmi, koji ne poštuju propise o usluživanju svoje domaće hrane, već koriste onu iz trgovina pa čak peku ribe i škampe. Tu su nadalje brojne pečenjarnice i roštilji u poljima i u blizini plaža. Ugostiteljstvom se bave i pojedine udruge i sportski klubovi.

Ni među ugostiteljima nema reda, posebno u kategorizaciji objekata. Ima ugostitelja koji posluju u fast foodovima, s blažim higijensko-sanitarnim uvjetima, a pružaju restoranske usluge. Preko svih tih anomalija prelaze inspekcije, a potom se porezna presija lomi preko onih koji posluju uredno.

Rovinjski ugostitelji su ukazali na još jedan problem, koji će donijeti novi način izdavanja računa, a odnosi se ne loše telefonske veze u Rovinju. Iako je rok za fiskalizaciju blizu, puno je još objekata koji od Hrvatskog telekoma čekaju priključenje na internet. Uz to dolazi do čestog ispadanja veza, posebno nakon grmljavina. Porezna uprava daje 48 sati za povratak u sustav uz pisanje paragon blokova, a u Rovinju se zna čekati i tri tjedna dok Hrvatski telekom po padu veze pošalje svoje servisere.

Boje se i zagušenja servera Porezne uprave, posebno u turističkoj sezoni, kada će terase biti pune, pa ih ispadanje iz sustava može dovesti do kolapsa. Zbog toga su predložili da se uvede prijelazno razdoblje, u kojem će se testirati i uhodati novi način rada, iako znaju da im se taj prijedlog neće uvažiti.

- Nismo protiv novog sustava fiskalizacije, ali bi voljeli da se uvede s prijelaznim razdobljem i da ne budemo probni kunići za kasnije uvođenje kod trgovaca, odvjetnika i drugih djelatnosti koji rade s gotovinom. Uz to tražimo da se porezni teret podijeli ravnomjerno na način da i polulegalni i nelegalni objekti uđu u sustav i plaćaju poreze. Ovako su stalno na udaru oni koji ispunjavaju stroge zakonske uvjete i podmiruju sva davanja, rekao nam je predsjednik Sekcije ugostitelja Marino Deković.

Ugostitelji za prijelaz na novi sustav trebaju uložiti oko pet tisuća kuna u nabavku novih kasa i programa. Za certifikat u Fini moraju platiti 350 kuna, a potom mjesečno po sto kuna za njihove usluge. Još 250 kuna moraju plaćati mjesečno za održavanje sustava. Rovinjski ugostitelji su izračunali da će se na području Hrvatska na fiskalizaciju utrošiti 42 milijuna eura, te da će većina tog prihoda otići tvrtkama u stranom vlasništvu. (Aldo POKRAJAC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter