Ugostitelji ogorčeni povećanjem vodne naknade

Ugostiteljstvo ove godine čekaju veći računi za vodu (N. LAZAREVIĆ)
Ugostiteljstvo ove godine čekaju veći računi za vodu (N. LAZAREVIĆ)

Oko 400 milijuna kuna više ove će godine izdvajati velike turističke tvrtke zbog povećanja niza naknada te PDV-a, od čega je zadnje u nizu bilo prošlotjedno povećanje vodne naknade za 1,5 kunu, na 2,85 kuna, što će se vidjeti na računima nakon 1. travnja. Bila je to kap koja ja prelila čašu strpljenja velikih hotelijera koji će zbog te, čini se sitne kune i pol, izdvajati na tisuće i tisuće kuna, a neke i milijun kuna godišnje više nego dosad. Upozoravaju da će zbog toga pasti njihova konkurentnost u odnosu na ostale zemlje na Mediteranu što će automatski utjecati na čitav turizam u državi.

- Vlada je nevjerojatnom lakoćom u samo par mjeseci donijela tri odluke, povećanje naknade za zaštitu voda, naknade za obnovljive izvore energije te PDV-a na smještaj, kojima je turističkom sektoru uzela 400 milijuna kuna godišnje, inače namijenjenih zapošljavanju i investicijama. Nije jasno radi li se jednostavno o manjku strategije, ili pak o karikaturi proklamirane strategije. Iako nismo poljoprivrednici i nemamo traktore za blokiranje cesta, moramo ponovno spomenuti da nam se čini da ubijamo jedinu kravu koja daje mlijeko, oglasio se predsjednik Kamping udruženja Hrvatske i član uprave porečke Riviere Adrie Tihomir Nikolaš.

- Na primjeru jedne naše veće članice, ovo povećanje naknade za zaštitu voda iznosi 1,5 milijuna kuna godišnje, što znači da dodatni trošak nastao ovom odlukom višestruko nadmašuje sve pozitivne učinke dosadašnjih smanjenja parafiskalnih nameta. Štete koje kamping sektoru donose ishitrene odluke ove Vlade, poput ove odluke, ili odluke o uvođenju najviše stope PDV-a na smještaj u kampovima na Mediteranu, vode rapidnom smanjivanju konkurentnosti kamping sektora, a i ukupnog turističkog sektora, smanjenju zapošljavanja i smanjenju investicija te, konačno, uništavanju najpropulzivnijeg sektora krhke hrvatske ekonomije, smatra Nikolaš. Ističe da će zbog toga biti prisiljeni ulagati u alternativne izvore vode. (B. BAN)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter