Ugostitelji: Odluka o terasama donesena prekasno

Na Forumu se svi ugostitelji drže pravila o izgledu terase i suncobrana
Na Forumu se svi ugostitelji drže pravila o izgledu terase i suncobrana

Odluka o kriterijima za korištenje javnih površina namijenjenih organiziranju terasa ugostiteljskih objekata posljednja je u nizu koje je donio gradonačelnik Boris Miletić, a u cilju ljepšeg i urednijeg izgleda grada, posebno tijekom turističke sezone. Osim "ušminkavanja" grada, tim se odlukama uspostavlja red, izgled, način i kriteriji što se može, a što ne može koristiti ili montirati na javnim površinama, što uvelike doprinosi općem dojmu grada. Tijekom našeg jučerašnjeg obilaska ugostitelja koji posluju u takozvanoj prvoj zoni (uži centar grada) doznajemo da pozdravljaju donesenu odluku jer, kako su rekli, reda mora biti, no smatraju da je donesena prekasno.

- Slažem se da se uvede reda u izgled ugostiteljskih terasa na javnim površinama jer grad izgleda ljepše, no mislim da je odluka donesena prekasno, sezona je gotovo počela, a mi smo s pripremama, odnosno kupnjom inventara počeli već prije dva mjeseca, veli nam vlasnica jednog kafića u Fontičkoj ulici te dodaje da bi bilo nezgodno da je netko nabavio inventar koji prema novoj odluci ne odgovara. Bio bi to dupli trošak.

Međutim, sudeći prema stanju na terenu, takvih neće biti jer gotovo svi ugostitelji, barem ovi u centru grada, imaju sve što je propisano odlukom. Tijekom obilaska nismo zamijetili ni plastične stolce, ni šarene suncobrane, a nije bilo ni neprimjereno velikih terasa koje bi priječile put pješacima. Male nepravilnosti, u vidu drvenih klupi, koje prema novoj odluci ne smiju biti na terasi, pronašli smo tek kod tri ugostitelja, i to na tržnici, no kako su nam poručili, i oni će poštivati gradsku odluku i uskladit će se s novim propisima.

Isto se odnosi i na terase koje se nalaze na privatnim parcelama, primjerice pizerije Orfej, budući da su takve terase "u komunikaciji" s javnim površinama.

- Poštujem sve odluke Grada Pule, i mislim da reda mora postojati, no isto tako mislim da ima prostora za poboljšanje ugostiteljske usluge, barem što se tiče fleksibilnosti u određenim dozvolama, rekao nam je Toni Šestan, vlasnik Jazz bara Fiorin u Ulici Sergijevaca. Veli da bi se, ukoliko se odluči da je turizam osnovna gospodarska grana, sve trebalo prilagoditi turistima, od radnog vremena do usluge. (N. SOFTIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter