Ugostitelji nespremni za fiskalne blagajne

O uvođenju fiskalnih blagajni puno je nedoumica, a malo informacija (M. ANGELINI)
O uvođenju fiskalnih blagajni puno je nedoumica, a malo informacija (M. ANGELINI)

Iako fiskalne blagajne moraju biti instalirane i proraditi do 1. siječnja iduće godine, pulski ugostitelji se, izgleda, još nisu pripremili za ovu novinu Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Nitko od vlasnika ugostiteljskih objekata u središtu Pule s kojima smo razgovarali još uvijek ne zna što i kako napraviti, a ne znaju to ni njihove knjigovođe. Mnogi zapravo i ne znaju što su to fiskalne blagajne, odnosno trebaju li kupiti cijelu blagajnu s programom, koja košta najmanje 10 tisuća kuna, ili je riječ samo o programu koji treba nadograditi na postojeću blagajnu.

- Moja je kasa u DOS-u i pretpostavljam da ću morati prijeći na Windowse, a to je 10 i više tisuća kuna, kaže Denis Bimbašić, vlasnik pulskog cafe bara Uliks. - Pretpostavljam da nitko još nije kupio takvu kasu. Nismo se pripremili zato što je sve još nejasno, a trebalo bi već biti kristalno jasno jer su ostala još dva mjeseca. No, prilagodit ćemo se. Ovog vikenda knjigovođe imaju seminar pa će se početkom idućeg tjedna više znati. Učinit ćemo što i drugi, što se mora, mora se, kaže Bimbašić.

Ni drugi ugostitelji u centru nemaju pojma što ih čeka. No, njima je barem dostupna internetska veza bez koje se projekt fiskalnih blagajni ne može provesti.

U problemu će se, međutim, naći vlasnici beach barova jer je na mnogim plažama internetska veza nedostupna ili stalno puca. Na to nam se požalio Danijel Vidajić, vlasnik beach bara Điga u Fažani. Kaže da se nije pripremio jer je sezonac i ima vremena, ali ističe da fiksne internetske veze nemaju, rade putem sticka, veza stalno puca i ne zna kako će to funkcionirati. Nije upućen niti u cijene kasa, o svemu je čitao u novinama, gdje su informacije šture.

Jedna od osnovnih nedoumica koje muče ugostitelje jest trebaju li kupiti novu kasu. Boris Restović, voditelj prodaje u porečkoj tvrtki TRI M koja prodaje fiskalne blagajne, kaže da je u biti riječ o softveru koji se može ugraditi na bilo koje računalo s operativnim sustavom Windows XP ili neko novije. "Dakle, ukoliko ugradite softver na takvo računalo, dobivate fiskalnu blagajnu. Cijena je vezana uz konfiguraciju softvera i način kupnje", kaže Restović. 

Direktor ove tvrtke Mladen Milohanić objašnjava da sam program stoji između 1.800 i 2.000 kuna bez PDV-a.

- Kase koštaju od 2.500 kuna. Cijena varira ovisno o tome želite li tastaturu ili touch screen. Kasa kineske proizvodnje stoji oko 4,5-5 tisuća, a ona IBM-ova oko 12.000, kaže Milohanić.

Fiskalizacijom država želi ostvariti bolju naplatu poreza. Svaki će poduzetnik fiskalnim kasama biti izravno povezan s Poreznom upravom koja će kontrolirati račune. Da bi mogli ispuniti zakonsku obavezu i svoje blagajne spojiti sa serverom Porezne uprave, ugostitelji će morati ispuniti nekoliko osnovnih uvjeta. Trebat će im pristup širokopojasnom internetu, blagajna na koju se može instalirati fiskalni softver, kao i digitalni certifikat Financijske agencije kojim će se, unutar blagajne, potpisivati poruke koje sadrže propisane elemente računa. (Piše Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ; snimio Manuel ANGELINI)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter