Ugostitelji nemaju ništa protiv pasa na terasama

(B. P.)
(B. P.)

Hrvatska ponovo ispada zemlja apsurda - dok je s jedne strane otvaraju kafići za pse, s druge sanitarni inspektori kažnjavaju, kako se to nedavno dogodilo u Zagrebu, ugostitelja koji je dozvolio vlasnici psa da na terasi njegova kafića popije kavu, dok joj ljubimac spava ispod stola te je zbog toga kažnjen s tisuću kuna. Ubrzo su se na noge digli ljubitelji pasa te vlasniku prosvjedom pružili podršku.

Praksa većine pulskih ugostitelja je, koliko smo vidjeli u šetnji gradom, da svojim gostima dopuste da, dok primjerice piju kavu ali i ručaju, psi čekaju pored njih, posebice na površinama kao što su Forum, Giardini gdje "de facto" terase kao takve niti ne postoje. Neki čak idu i dalje pa psi u kafićima imaju zdjelice za vodu, a sve je više i dućana koji ispred svojih vrata ostavljaju "osvježenje za pse" budući da mnogi turisti na odmor dolaze zajedno sa svojim ljubimcima.

Je li zagrebačko kažnjavanje uobičajena praksa upitali smo i pulsku sanitarnu inspekciju, koja nas je, pak, uputila na Ministarstvo zdravlja.

- Sanitarni inspektor u objektima u kojima se priprema i poslužuje te prodaje hrana provodi nadzor po službenoj dužnosti sukladno odredbama Zakona o sanitarnoj  inspekciji, Zakona o hrani te Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu i Uredbi Komisije EU. U skladu s tim subjekti koji posluju s hranom moraju se, u svim fazama proizvodnje, prerade ili distribucije hrane, uključujući i prodaju, pridržavati općih načela propisanih u Uredbi Europskoga parlamenta i Vijeća. Jedna od njih je da hrana mora biti zaštićena od svake kontaminacije koja bi je mogla učiniti neprikladnom za prehranu ljudi, odnosno štetnom za zdravlje, a životinjama je zabranjen pristup mjestima gdje se rukuje s hranom, općenito su započeli odgovor iz ministarstva.

-Posebno napominjemo da pristup životinjama nije dopušten u radne dijelove objekta gdje se hrana proizvodi i prodaje - trgovine, restorane, radne prostore kafića-šank jer unos životinja, odnosno kućnih ljubimaca u ugostiteljske objekte, može predstavljati potencijalnu opasnost od kontaminacije kako samog prostora tako i hrane, pića i napitaka koji se u istom uslužuju, uključujući i terase ugostiteljskih objekata, navode iz Ministarstva zdravlja.

Ipak, iz ministarstva pojašnjavaju da je odlukama pojedinih jedinica lokalne samouprave vlasnicima ugostiteljskih objekata dana mogućnost da se odrede da li će u njima dopustiti držanje kućnih ljubimaca, te upozoravaju vlasnike ugostiteljskih objekata koji dopuštaju ulazak kućnih ljubimaca na to da se određene zarazne bolesti mogu prenijeti sa životinja na ljude, da se moraju poštivati propisani higijenski uvjeti te o uočenim pojavama izvijestiti nadležno tijelo utvrđeno propisima o veterinarskoj djelatnosti da u tom smislu obavi inspekcijski nadzor iz svog djelokruga.

Dakle, ukoliko je odlukom predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave uređeno pitanje gdje životinje mogu pristupiti i na koji način i kako takvi prostori trebaju biti označeni, iz Ministarstva upućuju na činjenicu da je za nadzor nad provedbom tih odluka nadležno komunalno redarstvo pojedine jedinice lokalne samouprave.

Kako nam veli Dušan Černjul, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije na području Istre, barem prema njegovim informacijama, ovakvih problema nije bilo.

- Velika većina ugostitelja dopušta psima da borave sa svojim vlasnicima na terasama objekta. Naravno, nećete psu dozvoliti da uđe u kuhinju ili se mota oko šanka, ali ne vidim razlog da pas ne bi bio ispod stola za kojim mu sjedi vlasnik. Prema dosadašnjim iskustvima vlasnici, a posebice turisti, uvijek prije pitaju mogu li ući na terasu sa psom i s takvima nikada nemamo problema. Psi koji sa turistima dolaze na godišnje odmore naučeni su na takav princip i uredno sjede na terasi, ne laju, ne skaču uokolo, naveo nam je Černjul.

I za kraj možemo navesti izjavu jednog vlasnika pasa s kojom bi se, vjerujemo, složiti i ostali. Kako on veli, tamo gdje nije dobrodošao njegov pas, ne želi ići niti on sam. (B. P.)

 


Podijeli: Facebook Twiter