Ugostitelji, ne poslužujte prstace!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obilježavanje Dana planeta Zemlje 22. travnja u nas ce biti posveceno zaštiti bioraznolikosti Jadrana, u velikoj mjeri ovisnoj o izlovu prstaca, rekla je na presici u pulskoj Turistickoj zajednici predsjednica Zelene Istre Dušica Radojcic.

- Stoga upucujemo apel ugostiteljima koji u svojim restoranima nude prstace bez obzira na zabranu, ali i gostima, ciji kratkotrajni užitak dovodi do nepopravljivih šteta. U javnosti još postoji zabluda da je uvoz prstaca dopušten, ali to demantiraju brojni hrvatski propisi po kojima su oni strogo zašticena vrsta.

Zabranjeni su njihov izlov, prikrivanje, držanje, trgovanje, uvoz, izvoz, provoz, otudivanje ili pribavljanje na bilo koji nacin. Takoder, izlov prstaca zabranjen je u cijeloj Europi, rekla je Radojcic te se osvrnula na anketu provedenu u Sloveniji, kojom je utvrdeno da polovica stanovništva koje konzumira prstace to cini u Hrvatskoj.

Ove negativne prakse Talijani su se uspjeli gotovo u potpunosti riješiti, zahvaljujuci velikim novcanim kaznama (25.000 eura) i zatvaranju restorana koji poslužuju prstace, nastavila je Radojcic. Objasnila je da uništavanjem hridinaste obale ne samo da nestaje život koji se ondje gradio dugi niz godina, vec i mrijestilišta i hranilišta mnogih gospodarski važnih vrsta riba, cime se smanjuje ribolovni potencijal priobalnog mora.

Ne bi li se stalo na kraj protuzakonitim radnjama potrebno je provoditi kontrolu na moru, granicnim prijelazima i u restoranima, napomenula je.

Prema podacima koje je iznio Dragan Stipanovic iz Sektora za granicu PU istarske, zadnjih godina zabilježeno je po 10-ak kaznenih djela koja se odnose na protuzakoniti lov, posjedovanje i stavljanje u promet zašticenih školjkaša. Broj slucajeva zapljene ipak je u padu, a godišnje pociniteljima biva oduzeto oko 200 kilograma prstaca.

Na granici je 2008. i 2009. uhvaceno 28 krijumcara, dok je prekršaja na moru bilo izmedu 400 i 500. Ove je godine pak zabilježeno pet prekršaja i zaplijenjeno 120 kilograma prstaca.

- Vecina istarskih ugostitelja ne poslužuje prstace, a neki su podržali naše dosadašnje akcije isticanjem naljepnice koju mogu zatražiti u Zelenoj Istri. Tiskan je i prospekt o zašticenim vrstama u Jadranskom moru, dok gradani mogu pridonijeti akciji tako da prekršaje prijavljuju policiji na broj 92, rekla je Radojcic.


Podijeli: Facebook Twiter