Ugostitelji mogu naplacivati i u eurima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Višegodišnja traženja ugostitelja, od Istre do Cavtata, da svoje usluge, osim u kunama i karticama, gostima mogu naplacivati i u stranoj valuti dobila su zeleno svjetlo Hrvatske narodne banke (HNB).

Tako proizlazi iz dopisa predsjednika Hrvatske obrtnicke komore (HOK) Dragutina Ranogajca od 1. lipnja koji je kolege ugostitelje posebnim dopisom obavijestio o nacinu naplate tzv. nerezidentnim fizickim osobama. Tocnije, turistima od kojih se i ovog ljeta ocekuje devizna injekcija posrnulom hrvatskom gospodarstvu i državnom proracunu.

U spomenutom dopisu, uz ostalo, navodi se da obrtnik-ugostitelj mogucnost naplate u stranoj gotovini može prihvacati samo iznimno u pružanju usluge nerezidentnim fizickim osobama, i ni na koji nacin takav oblik naplate ne smije oglašavati ili pretpostavljati naplati u kunama.

Napominjuci da se naplata usluga u ugostiteljskim objektima gostima obavlja kunama i platnim karticama, šef HOK-a kolege u tri tocke podrobno izvještava o iznimnoj mogucnosti naplate i u devizama.

To se odnosi na trenutke kada nije moguce ostvariti zamjenu strane gotovine u kune jer su mjenjacnice i banke zatvorene ili je vrijeme boravka gostiju ograniceno, kao što se dogada s kruzerskim posjetiteljima, pa ce se u takvim situacijama uvažiti naplata pruženih usluga u stranoj gotovini.

Tako naplacenu stranu gotovinu, kaže se dalje, ugostitelj je dužan položiti na svoj bankovni racun u roku od tri radna dana od dana naplate usluge. Racun za placanje usluge ispostavlja se u kunama, a preracun u stranu valutu obavlja se po srednjem tecaju HNB-a, naglašava se u Ranogajcevu naputku ugostiteljima.

Da se iznimke ne bi pretvorile u pravilo, šef HOK-a kolege je izvijestio da se radi o tzv. usuglašenoj informaciji-obavijesti koju valja "koristiti iskljucivo za interne potrebe obrtnika-ugostitelja i komorskog sastava".

No, cim je ta interna vijest ipak procurila u javnost, odmah su se javili trgovci, taksisti i drugi pružatelji turistickih usluga. Oni ce sljedecih dana od HOK-a i HNB-a tražiti da se i za njihove poslove donese slicna "tajna" informacija-obavijest o mogucnosti naplate u devizama. Inace je rijec o diskriminaciji, isticu ti poduzetnici.


Podijeli: Facebook Twiter