Ugostitelji ipak zadovoljni sezonom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su tokom cijelog ljeta, kao i turistickim sezonama prije, istarski ugostitelji javno gundali da im sezona nije dobra kao što je to nekad bilo i da gosti slabije ili nikako troše, izgleda da to ipak nije tako. Naime, predsjednik ceha ugostitelja i turistickih djelatnika pri županijskoj Obrtnickoj komori poznati pulski ugostitelj Dušan Cernjul na konferenciji za novinare u Puli kazao je da su ugostitelji zadovoljni sezonom.

- Nedavno smo imali sastanak s ugostiteljima i svi su odreda rekli da su zadovoljni pokazateljima ove sezone. Financijskim rezultatima su takoder zadovoljni iako su oni drugaciji od fizickog prometa koji je ove godine u Istri bio rekordan. Ugostitelji moraju shvatiti da se navike gostiju mijenjaju što ne znaci da su ti gosti lošije kupovne moci. Ne možemo dijeliti goste na dobre i loše.

Cinjenica je da ih se svaki dan bombardira informacijama da se moraju hraniti zdravo i da moraju paziti što jedu i tako se oni i ponašaju. Toga moraju biti svjesni i ugostitelji. Uostalom, takva je situacija i drugim turistickim zemljama, smatra Cernjul objašnjavajuci kako gosti više ne konzumiraju hranu u restoranima kao što je to nekad bio slucaj.

Denis Ivoševic iz županijske Turisticke zajednice još se jednom pohvalio odlicnim fizickim rezultatima sezone, posebice pred i posezone koja još uvijek traje.

-Imamo najbolji rezultat u zadnjih 20 godina novije povijesti. Ostvarili smo 2,9 milijuna dolazaka u prvih deset mjeseci što je 266 tisuca dolazaka više, odnosno 10 posto. U isto vrijeme smo ostvarili 20,3 milijuna nocenja, što je 1,6 milijuna nocenja više, odnosno devet posto. Do kraja godine ocekujemo da cemo se približiti brojci od tri milijuna dolazaka i 20,5 ili 20,6 milijuna nocenja. Zanimljivo je da smo u predsezoni ostvarili 740 tisuca nocenja više, a u posezoni 380 tisuca više što znaci da smo više od milijun nocenja ostvarili van špice sezone.

Mnogi su mediji te rezultate komentirali da su rezultat lijepog vremena, dobrog rasporeda praznika te situacije koja je zadesila sjever Afrike te Grcku. Medutim, zadnjih 10 dana u srpnju je bilo kišovito vrijeme i gosti su se zadržali, isto tako te druge destinacije imaju drugaciji tip gostiju nego mi, kaže Ivoševic.

Dodaje da je glavni razlog dobrog prometa prije svega repozicioniranje Istre kao destinacije te njena sve kvalitetnija ponuda i sadržaji.

Što se tice iduce godine, upozorava da bi se mogla desiti nova kriza koja se najavljuje u Europi, ali i da ce to biti godina prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju što bi za turizam trebalo biti pozitivno. Pozitivnim vidi i nove projekte u turizmu poput Brijuni Riviere koja bi trebala donijeti ove kapacitete više kategorije.

Medutim, Cernjul upozorava da ce sljedece godine možda broj turista biti manje zbog dvije velike manifestacije koje se odigravaju u Europi- Europsko nogometno prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini te ljetne Olimpijske igre u Londonu. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter