Ugodna večer uz intrigantnu praizvedbu

Nastup mješovitog pjevačkog zbora Cantus PoPuli i harmonikaškog orkestra "Stanko Mihovilić" (Marko HAJDAROVIĆ)
Nastup mješovitog pjevačkog zbora Cantus PoPuli i harmonikaškog orkestra "Stanko Mihovilić" (Marko HAJDAROVIĆ)

Nadahnutim nastupom sopranistice Patricije Žudetić, koja je u pratnji harmonikaškog orkestra OKUD-a Istra "Stanko Mihovilić" i pod ravnanjem dirigentice Tatjane Lajić otpjevala dvije međimurske narodne pjesme "Mura" i "Ljubav se ne trži", počela je preksinoćna svečanost otvaranja 41. Međunarodnog susreta harmonikaša u popunjenoj velikoj dvorani pulskog Doma hrvatskih branitelja.

Pozdravna pisma

Ovu tradicionalnu manifestaciju otvorio je u ime organizatora predsjednik OKUD-a "Istra" Aleks Nadišić, skupu se obratila predsjednica Stručnog odbora Susreta i skladateljica prof. art. Đeni Dekleva - Radaković, dok su pročitani pismeni pozdravi predsjednice Republike, ministra kulture, istarskog  župana i pulskog gradonačelnika.

U nastavku glazbenog programa harmonikaški orkestar Stanko Mihovilić izveo je skladbu "Dakota" nizozemskog skladatelja Jacoba de Haana, baziranu na staroj indijanskoj melodiji, a zatim je u hrvatskoj praizvedbi, u solo nastupu, skladbu istaknutog splitskog autora i aktualnog dobitnika dva Porina Gordana Tudora "May the Rock be Thy Pillow" izvela pulska harmonikašica Mateja Zenzerović koja živi i radi u Hannoveru.

Sugestivni nastup

Zanimljivo je bilo preksinoć čuti pročitano Tudorovo objašnjenje ove pjesme: "Pomagao sam se suvremenom hrvatskom muzičkom estradom, koristeći njihove idiotske tekstove kao inspiraciju. Otud i sam naslov pjesme koji sam posudio od pjesme koja je nedavno bila veliki hit i u kojoj se naša nematerijalna baština - klapsko pjevanje - zloupotrebljava na najgori mogući način. Tako sam ja odlučio malo zloupotrebljavati estradu."

Na koncu su skladbu Karla Jenkinsa "Stabat mater - cantus lacrimosus", po prvi put zajedno, sugestivno izveli mješovit pjevački zbor Cantus PoPuli i harmonikaški orkestar "Stanko Mihovilić".

Najbolji u mlađim kategorijama

Jučer su objavljeni su i prvi rezultati u kategoriji Baby (mlađi od devet godina), A1 i A2 (mlađi od 11 godina na harmonici sa standard odnosno melodijskim basovima), B1 (mlađi od 13)  te u kategoriji D, u kojoj su se natječu harmonikaši mlađi od 17 godina. U toj je kategoriji najviše bodova peteročlanog međunarodnog žirija osvojio Veljko Milojković iz Čačka, koji je izveo Bachov "Preludij i fugu u E-duru", Sibeliusov "Tužni valcer" i izbor stavaka Kusjakovih "Jesenjih pejzaža".

U najmlađoj "Baby" kategoriji najbolji je Luka Čotar iz Slovenije (djela Richtera i Matanovića); u kategoriji  A1 najbolja je Kristina Veletova iz Češke, koja je izvela djela Lochtera, Stoltea i Ketzschera, a u kategoriji A2 Antoni Szuflinski iz Poljske, odsviravši Cimarosinu "Sonatu u G-duru", Zolotarjovljevu "Dječju suitu" i "Trubadure na dvoru" te Derbenkovu "Humoresku". U kategoriji B1 najviše ocjene žirija dobio je Mathias Rugsveen iz Norveške, za izvedbu Thomainove "Bossa in Normandy" te Dorinskyjevih "Jazz vals", "Swing" i "Ragtime". (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter