Ugo Maffi - maestro umjetnosti i prijateljstva

Ante Sorić, Gaetano Benčić, Milan Generalić i Anton Stojnić
Ante Sorić, Gaetano Benčić, Milan Generalić i Anton Stojnić

"Bio je veliki umjetnik, maestro d' arte, ali i maestro koji nas je učio smislu prijateljstva", ovim je riječima povjesničar Gaetano Benčić opisao nedavno preminulog poznatog talijanskog slikara i grafičara Uga Maffija, u čiju je čast u petak u općinskoj vijećnici u Taru u povodu Dana općine održana komemorativna večer.

Sjećanju na ovog velikog umjetnika, čiji se život ugasio 9. studenog u dobi 73 godine, počasnog građanina Općine Tar - Vabriga, odazvali su se predstavnici općine, kulturnih institucija, te Maffijevi prijatelji iz Italije. Među okupljenima bila je i supruga Assunta, kojoj je ovo bio prvi posjet Taru.

Maffi je bio učenik velikog ekspresionista Oskara Kokoschke, rođen u Lodiju 1939. godine. Njegovo umjetničko stvaralaštvo kreće se u vremenskim ciklusima od ekspresionizma s naglaskom na socijalna pitanja do lirskog naturalizma, a kao graver istaknuo se s više od 700 radova u tehnikama ksilografije, acquaforte, litografije i monotipije. Povjesničar umjetnosti Enzo Carlo proglasio ga je najboljim talijanskim umjetnikom.

Njegova dugogodišnja prisutnost i brojne izložbe i radionice koje je priredio u Hrvatskoj svrstali su ga među uvijek rado viđene umjetnike na ovim prostorima. Početkom ove godine darovao je 16 svojih radova Hrvatskoj i bio primljen kod predsjednika Ive Josipovića.

Prijateljstvo s voditeljem Zaklade Zlatko Prica, Antom Sorićem počelo je još osamdesetih godina i jačalo kroz zajedničke izložbe u Vukovaru, Koprivnci, Beogradu, Pečuhu. Maffi je nedavno izlagao u Poreču, Rijeci i Puli. Radio je ilustracije za neke hrvatske književnike, a s Tarom i njegovim žiteljima zbližio se kada je vodio školu ksilografije održanu u spomen na još jednog znamenitog umjetnika, ljubitelja ovog mjesta, Zlatka Pricu.
Svoja sjećanja na trenutke provedene s Maffijem iznijeli su poznati slikar naivac Milan Generalić, talijanski prijatelj i pratliac Tiziano Garofalo te prijatelj Sorić koji je pročitao "Pismo mrtvom prijatelju Ugu Maffiju" koje je napisao Tomislav Bilosnić, jedan od pjesnika čiju je zbirku talijanski umjetnik ilustrirao. (Napisala i snimila V. HABEREITER)

Likovna mapa Maffija i Benčića
Na susretu je predstavljena i likovna mapa koju su zajednički napravili Maffi i Benčić. U mapi za koju je predgovor napisao Tonko Maroević, isprepliću se tri Benčićeve pjesme i tri Maffijeve ksilografije na temu mosta na Antenelu, jednog od mjesta koje se umjetniku duboko urezalo u pamćenje. Mapa je izdana u 30 numeriranih primjeraka.

 


Podijeli: Facebook Twiter