Ugledno priznanje za Irides Zović

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnju godišnju nagradu Društva bibliotekara Istre dobila je dr. Irides Zović, diplomirana bibliotekarka, doktorica informacijskih znanosti, ravnateljica Gradske knjižnice Poreč.

- U dugogodišnjem predanom radu dala je veliki doprinos na svim razinama knjižničarskog poslovanja. Istaknuta je knjižničarka jednako kao što je afirmirana knjižnica na čijem je čelu, u oba slučaja riječ je pojavama, osobi i ustanovi koje su prepoznate u širem hrvatskom kulturnom prostoru, u struci jednako kao i u komunikaciji s korisnicima, autorima, javnošću općenito, napisao je u motivaciji dr. Boris Domagoj Biletić.

Čitanje od najranije dobi

Dr. Zović pokrenula je projekt digitalizacije "Portal digitalizirane baštine", tj. mrežnu uslugu kojom Gradska knjižnica Poreč predstavlja izbor digitalizirane građe u sastavu projekta digitalizacije. Početke digitalizacije građe u knjižnici bilježi se već u 2002. godini kad je u izdavačkoj djelatnosti uz tiskano izdanje "Pozice" izrađena i e-knjiga. Prve digitalizirane stranice postoje od 2009. godine, čime je porečka bila prva narodna knjižnica u Istri čija su digitalizirana izdanja postala dostupna svima na mreži, od stvarnih i potencijalnih korisnika do znatiželjnih turista. Zavičajna građa posebno je važna u promidžbi i vrednovanju kulturnog lokaliteta, pa su publikacije za digitalizaciju odabrane upravo iz fonda Zavičajne zbirke.

Ujedno, Zović zagovara čitanje od najranije dobi te kao koordinatorica ciklusa tjednih cjelogodišnjih kreativnih radionica za djecu, "Petkom u pet" i ljetnih "Prije mora do Marafora", doprinosi ostvarenju kontinuiranog rada, najprije s djecom, ali i njihovim roditeljima, učiteljima i ostalim suradnicima u dječjem odjelu porečke Gradske knjižnice, i to putem književnih susreta, predavanja, likovnih i kreativnih radionica, igrokaza, tematskih igraonica, pričaonica i animacijsko-edukativnih posjeta koji pridonose krajnjem cilju ? pozitivnom razvoju i odgoju djece predškolske te mlađe školske dobi.

BOOKtiga i Dam-daš

Od 1995. godine ustrajno, putem manifestacije Nagrada Laurus nobilis organizira i potiče pisano i likovno stvaralaštvo učenika viših razreda osnovnih škola i učenika srednjih škola Poreštine na hrvatskom i talijanskom jeziku. Najbolji nagrađeni i pohvaljeni radovi tiskaju se u knjizi "Pozica" ? zborniku učeničkih literarnih radova prijateljskih gradova Poreča, Zaboka i Crikvenice, koji se godišnje izmjenjuju u tiskanju zbirke PoZiCa. Irides Zović pokretačica je i organizatorica projekta "BOOKtiga" - međunarodnog festivala pročitanih knjiga, koji sadržajima i atmosferom već osam godina osvaja goste i posjetitelje.

- Posebnost festivala je ponuda rabljenih knjiga, a okosnicu čini predstavljanje vrijednih antikvarnih izdanja vodećih antikvarijata iz zemlje i inozemstva. Osmislila je, priredila i potaknula volonterski programa "Dam-daš: volonteri u akciji", koji je tijekom osam godina obuhvatio više od 80 predavača, preko 100 programa i 1.000 stanovnika Poreštine... Riječ je o inovativnom pristupu u procesu cjeloživotnog obrazovanja kojim se zainteresiranim građanima omogućuje besplatno pohađanje radionica pomoću metoda neformalne edukacije, sukladno potrebama kreativnog provođenja slobodnog vremena i druženja, naveo je dr. Biletić.

Dr. Irides Zović idejna je začetnica i voditeljica projekta "Knjiga pri ruci". Riječ je o otvaranju knjižničnih stacionara, dakle o širenju knjižničarske mrežu do mjesta udaljenijih od gradskoga središta. Godine 2013. otvoren je prvi stacionar u Červar Portu, a nakon toga stacionari u Novoj Vasi, Varvarima te u Baderni. U sklopu projekta "Knjiga pri ruci", tijekom Mjeseca hrvatske knjige 2015., već je najavljeno postavljanje u Poreču prve kućice za knjige, čime će tamošnja knjižnica postati prva hrvatska knjižnica uključena u svjetski projekt "Little Free Library". Suautorica je edukativne slikovnice "Slovko Maraforko" (2014.) u izdanju Gradske knjižnice Poreč, kojom se na poseban način promiču knjige i knjižnice. Slikovnicu "Slovko Maraforko" oslikala su djeca Poreštine, polaznici redovitih tjednih radionica "Petkom u pet". Organizatorica je tradicionalnog susreta čakavskih pjesnika "Verši na šterni". (V. BEGIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter