Ugledni znanstvenici iz cijele Europe u Puli o istraživanjima srednjeg vijeka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dr. sc. Miljenko Jurković, voditelj zagrebačkog Međunarodnog istraživačkog centra za kasnu antiku i rani srednji vijek, pročelnik katedre za srednji vijek na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu otvorio je jučer u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre jedan od najvažnijih srednjovjekovnih simpozija u Europi i najveći skup ove vrste u Puli.

Sudbina ranokršćanskih crkava

Na četverodnevnom međunarodnom znanstvenom simpoziju sudjeluje 70 znanstvenika iz cijele Europe - povjesničara umjetnosti, povjesničara i arheologa - a tema ovogodišnjeg skupa je izrada kataloga i korpusa arhitekture, skulpture i slikarstva kršćanske Europe, IV-X st. Predavanja će, osim zadane teme, obuhvatiti i općenite probleme izrade korpusa kasnoantičke i ranosrednjovjekovne arhitekture, skulpture i slikarstva.

Sudionike skupa jučer su pozdravili županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, gradska pročelnica za kulturu Jasmina Kamber te u ime domaćina ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac, koji se na pomoći u organizaciji skupa posebno zahvalio mr. sc. Sunčici Mustač, voditeljici Kuće fresaka u Draguću, pri Povijesnom i pomorskom muzeju Istre. Prvo je predavanje, pod naslovom "Sudbina ranokršćanskih crkava u srednjem vijeku", održao Jean-Pierre Caillet s pariškog sveučilišta.

Vrhunske ekipe istraživača

Treba reći da zagrebački Međunarodni istraživački centar za kasnu antiku i rani srednji vijek djeluje već 24 godine i trenutno je najznačajniji takav centar u Europi. Zanimljivo je da u sklopu njegove istraživačke djelatnosti (arheološka iskopavanja i istraživanja) rade vrhunske ekipe istraživača iz Francuske, Njemačke, Švicarske i Italije, a u djelovanju 
simpozija svake godine sudjeluju stručnjaci iz cijelog svijeta. Tako je prošle godine gostovalo nekoliko predavača iz Japana.

Još je zanimljivije da su sve aktivnosti (iskopavanja, istraživanja i simpozij) usmjereni 
na Istru, budući da Centar promovira istarsku baštinu. Tako su, primjerice, Švicarci i Talijani iskopali i obnovili kod Vodnjana crkvu sv. Šimuna i trobrodnu crkvu kod Gurana, srednjovjekovno naselje kod Gurana te crkvu sv. Ceciliju kod Gurana, a Francuzi i arheolozi iz splitskog MHAS-a iskopavali su crkvu i samostan sv. Marije Velike kraj Bala. Inače, ovi inozemni stručnjaci o svom trošku istražuju u Istri, čiji se lokaliteti naknadno 
promoviraju u inozemstvu. O važnosti zagrebačkog Međunarodnog istraživačkog centra za kasnu antiku i rani srednji vijek govori i to da ovaj centar izdaje knjige i zbornike radova u međunarodnim izdavačkim kućama i ti su radovi na popisu literature svih europskih sveučilišta. (Z. ANGELESKI)




Podijeli: Facebook Twiter