Ugledni brazilski biskup podržao istospolne brakove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugledni brazilski katolički biskup Leonardo Steiner u četvrtak je podržao brakove istospolnih osoba, iako im se Katolička crkva snažno protivila prije samo godinu dana kad je brazilsko pravosuđe presudilo da matičari ne smiju odbiti sklapanje braka osobama istog spola.

"Treba razgovarati o pravima zajedničkog života između osoba istog spola koje odluče živjeti zajedno. Treba im legalna podrška društva", izjavio je glavni tajnik Nacionalne biskupske konferencije Brazila Steiner u intervjuu objavljenom na internetskim stranicama dnevnika O Globo.

Prije godinu dana crkva se usprotivila odluci pravosuđa u Brazilu, najvećoj katoličkoj zemlji na svijetu, kojom su svi matičari bili primorani na sklapanje brakova istospolnih osoba u očekivanju zakona u parlamentu.

Steiner je naglasio da se crkva mijenja, te da traži odgovore za sadašnjost. "Crkva nije ostala ista tijekom stoljeća. Ona traži odgovore za sadašnjost, koristeći se Evanđeljem kao vodičem za svoje djelovanje", rekao je Steiner.

"Crkva uvijek pokušava pročitati znakove vremena, kako bi vidjela što se treba, a što se ne treba mijenjati. Istina vjere se ne mijenja", dodao je biskup.

Steiner je podsjetio da se dio crkve koji se protivi sudskoj mjeri o legalizaciji istospolnih brakova poziva na činjenicu da zakon još nije izglasan. Tekst je zasad na čekanju u parlamentu.

Usprkos tim mjerama integracije, Brazil je opasno mjesto za homoseksualce. Više od 300 homoseksualaca, transseksualaca i transvestita ubijeno je svake godine u Brazilu, po nevladinoj organizaciji Grupo gay da Bahia. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter