Uginuo Usamljeni George, simbol Galapagosa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usamljeni George, posljednja kornjaca te vrste i ikona ocuvanja prirode, uginuo je u nedjelju od nepoznatog uzroka, priopcio je Nacionalni park Galapagos. Misli se da je bio star 100 godina.

Usamljeni George pronaden je 1972. i postao je simbol ekvadorskog Galapagoškog otocja koje privuce oko 180.000 posjetitelja svake godine. Vjeruje se da je George bio posljednji primjerak te vrste divovske kornjace s La Pinte, jednog od najmanjih otoka na Galapagosu.

Divovske kornjace Galapagosa, koje mogu živjeti i do 200 godina, su medu vrstama koje su pomogle Charlesu Darwinu da postavi svoju teoriju evolucije u 19. stoljecu. Nacionalni park Galapagos sada razmatra ideju da balzamira tijelo Georgea kako bi ga mogao izložiti u parku.

Znanstvenici su nastojali navesti Georga da se pari od 1993. kada su mu doveli dvije ženke kornjace druge podvrste. One su izlegle jaja, ali su bila neplodna.

Oko 20.000 divovskih kornjaca još uvijek živi na Galapagosu unatoc lovu zbog mesa te cinjenici da njihovo stanište proždiru koze dovedene s kopna.


Podijeli: Facebook Twiter