Uginuo pas iz Banicici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Pas kojeg tražite je uginuo", izvijestila nas je Mae Isaksson iz pazinske udruge Happy end koja vodi sklonište za napuštene životinje.

Nakon što su na portalu Glasa Istre vidjeli zapuštenog psica bez hrane i vode vezanog za prikolicu volonteri Happy enda uputili su se u Banicice kako bi ga spasili. Medutim, pas je u meduvremenu uginuo, a o tomu ih je izvijestila citateljica koja je o svemu izvijestila i naš list, a koja je htjela ostati anonimna.

- Ona je uginulog psa našla pod prikolicom kad se vratila po njega, rekla je Isaksson ne želeci prekršiti obecanje o zaštiti identiteta citateljice. Kad su volonteri stigli u Banicice nisu našli njegovu lešinu, vec samo prikolicu za koju je bio vezan kratkim lancem i to debelim poput onog kojim se vezuju volovi, kaže Isaksson.

No, uz prikolicu se nalazila kucica, a uz nju je sada bila privezana izgladnjela kujica, koju im je vlasnik Franko Banicic dao da je odvedu sa sobom. Buduci da u Pazinu nema mjesta, prema rijecima Isaksson, nesretnu su kuju dali u sklonište udruge Lujo i Maza u Lovranu.

Osim anonimne citateljice, jedinog svjedoka dogadaja, nitko nije vidio lešinu psa. Još je teže dokuciti sve cinjenice slucaja jer smo na terenu zatekli Franka Banicica koji nam je tvrdio da su clanovi "neke udruge iz Pazina" bili kod njega i da im je dao psa.

No, naknadno se ispostavilo da se radi o drugom psu, a da je onaj zapušteni o kojem smo vec pisali, sudeci prema tvrdnjama clanova Happy end, uginuo. O tome Banicic nije rekao ni rijeci.

Na pitanje zašto je držao psa u nemogucim uvjetima, odgovara da nije istina baš sve što je izašlo u novinama. Tvrdi da nije istina da psa nije hranio i da mu nije davao vodu, a lanac i konopac kojim je pas bio vezan, po njemu, bili su dovoljno dugi da se može kretati.

- Psa su prije dvije godine dobila djeca, ali nedavno ga je nešto ugrizlo za but pa sam ga namjeravao odvesti veterinaru. Prije je znao biti i odvezan, ali sada kad je zbog ugriza ocito obolio, bojao sam se da nekog ne ugrize, ispricao nam je Banicic. Vezao ga je, kaže, dok ga ne odvede veterinaru, ali onda se sve pojavilo u novinama.

"Žao mi je da se tako piše jer je pas bio bolestan, a ja ga nisam stigao odvesti veterinaru", kaže.

Banicica su danas posjetile Blanka Maglica, komunalna redarica Grada Pazina, i Ingeborg Frankovic, službena veterinarka Veterinarske inspekcije u Pazinu, koje ce sukladno gradskoj Odluci o uvjetima i nacinu držanja kucnih ljubimaca, nacinu kontrole njihova razmnožavanja, uvjetima i nacinu držanja vezanih pasa te nacinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, kao i Zakonu o dobrobiti životinja povesti postupak protiv vlasnika.

One upozoravaju gradane da su dužni prijavljivati ovakve slucajeve, a najbolje je o njima izvijestiti komunalno redarstvo koje ce u skladu sa svojim ovlastima povesti daljnji postupak. (Mirjan RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter