Uginule ribe nahranit će galebove


Od mnoštva riba koje su se nasukale na obalu pulske Vallelunge preostala je samo poslastica za galebove, naime, danas smo na istom mjestu zatekli znatno manji broj riba, dok ih je veliki broj bio potopljen u plićaku.

Kao što smo i ranije izvijestili, nesvakidašnji prizor u pulskoj rivi zaprepastio je nekoliko šetača koji su primijetili tanke i do metar i pol dugačke ribe. Iako su ih pokušavali vratiti u more, one su se neumorno vraćale i poput vodenih zmija bacakale po površini mora.

Da se radi o ribi zvanoj morski mač, koju još nazivaju jap, srebrnjak ili kaiš i koja živi u morima cijeloga svijeta, a rjeđe i u Jadranu, potvrdio nam je danas morski biolog Andrej Jaklin iz rovinjskog Centra za istraživanje mora. On veli da je teško bez stručnih analiza procijeniti što je uzrokovalo takvo masovno nasukavanje. Dodaje da se ta riba svojevremeno mogla pronaći u ponudi pulske i rovinjske ribarnice. Dodao je da je bilo slučajeva kada su je ljudi na području Kamenjaka u zimskim mjesecima doslovno rukama lovili u plićaku. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)

 


Podijeli: Facebook Twiter