Ugasili požar pa zapeli u snijegu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva od tri vatrogasna vozila zapela su u snijegu i ledu nakon gašenja požara na štali u selu Smoljani i tri su dana morala cekati na zatopljenje i siguran povratak u pazinsku bazu tamošnje Profesionalne vatrogasne postrojbe.

Kako saznajemo od zapovjednika pazinskih vatrogasaca Serda Šilica, vatrogascima je u petak u 12.50 dojavljeno da gori štala u Smoljanima pa su na intervenciju izašla tri vozila s osam vatrogasaca. Gorio je objekt površine oko 140 cetvornih metara u cijem je u prizemnom djelu bila smještena stoka, a na katu je bio uskladišten veci broj bala sa sijenom.

Sva je stoka na vrijeme izvucena iz goruceg objekta, izvlacile su se i bale sijena koje vatra još nije zahvatila, no objektu se na kraju zbog požara urušio krov pa je šteta poveca. Vatrogasci su požar ugasili i do kraja sanirali navecer oko 22 sata, no kako je tijekom intervencije snijeg najintenzivnije padao, dva od tri angažirana vatrogasna vozila nisu se mogla više izvuci iz sela strmim i uskim te u meduvremenu zaledenim i snijegom prekrivenim cestama.

- Buduci da je postojala opasnost da nam se vozila uslijed proklizavanja prevrnu i unište, odlucili smo da ne riskiramo vec da pricekamo povoljnije vremenske uvjete za izvlacenje preostalih dvaju vozila. To što smo ih ostavili u Smoljanima nije umanjilo našu interventnu sposobnost jer u pazinskoj bazi imamo još po jednu cisternu i navalno vozilo koje možemo angažirati za intervencije na drugim lokacijama. Ipak se radi o novim i skupim vozilima pa smo prije svega vodili racuna o sigurnosti, i vozila i vatrogasaca, objašnjava Šilic.

Odluka o ostavljanju vozila u Smoljanima nije donijeta naprasno, vec su najprije pozvani komunalci pazinske Usluge da posipaju cestu, no kako ni posipavanje nije cestu ucinilo prohodnijom, zatražena je i pomoc Hrvatskih cesta, ali je i za njihovu ralicu cesta do sela Smoljani bila preuska i prestrma. Mobitelom u nedjelju ujutro snimljenu fotografiju jednog od dva vatrogasna vozila koje u Smoljanima cekaju zatopljenje poslao nam je jedan mještanin.


Podijeli: Facebook Twiter