Ugašen požar kod Rapca

(R. SELAN)
(R. SELAN)

Oko 25 hektara trave i niske bjelogorice te nešto crnogorice izgorjelo je u nedjeljnom požaru na obroncima Ripende između sela Mali Kosi i mora. Požar je buknuo na obali oko 14 sati, a vatrogasci su ga pod kontrolu stavili oko 20 sati.

U gašenju je sudjelovalo 45 vatrogasaca iz Javne vatrogasne postaje Labin i Dobrovoljnih vatrogasnih društva Labin - Rabac, Kršan i Pićan, kojima se pridružilo 15-ak mještana. Oko 16 sati uključio se kanader, a sat kasnije i air traktor, koji su vodene bombe bacali do 20 sati. Akciju gašenja vodio je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

Požar je buknuo na obali dvjestotinjak metara sjevernije od popularne divlje plaže Golubijera. Olakotna okolnost bila je ta što se vatrena fronta širila prema vatrogasnom putu koji iz Mali Kosi vodi prema Rapcu, pa nije bilo teško obraniti kuće, a otežavajuća što na strmom terenu osim te prometnice nema čak ni staze, pa je pozvana zračna pomoć. Požar su na 112 u 14.30 sati dojavili supružnici Nenadin i Suzana Škopac, čija se kuća jedina u selu nalazi s donje strane puta i koja je bila najbliže požaru. Intervencija je krenula od njih, vatra je zaustavljena desetak metara od kuće.

- Ja sam vikala u telefon da vatra ide k nama i da nam odmah pošalju nekoga. I svaka im čast, za desetak minuta su stigla dva kamiona i počela gasiti, kaže Suzana.

- Krenulo je s mora, a prije toga su se blizu obale vidjele tri barke. Možda je netko od njih nepažnjom izazvao vatru. Dobro da je puhao jugoistočnjak jer da je bilo bure planuli bi borovi i vatra bi krenula prema turističkom naselju Girandella, kaže Nandin. Dodao je i da iz susjednog sela Kosi prema moru vodi staza koju bi trebalo proširiti u vatrogasni put. (Zapisao i snimio Robi SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter