Ugarski urotnici osudeni u pazinskom Kaštelu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pazinskom su Kaštelu 25. lipnja 1867. godine Mathias Sandorf, Stjepan Bathory i Ladislav Zathmar osudeni na smrt zbog urote i plana za odcjepljenje Ugarske, zapravo Madarske od Austro-Ugarske Monarhije. Pri pokušaju bijega kroz Pazinsku jamu Zatmar i Batory su uhiceni i kasnije strijeljani u Pazinu, dok su Sandorfu progonitelji, nakon izlaska iz podzemlja u Limskom kanalu i kraceg zadržavanja u Rovinju, izgubili trag.

Inscenacija ove epizode iz romana "Mathias Sandorf", glasovitog francuskog romanopisca Julesa Vernea, minule je nedjelje po 12 put bila središnjim dogadajem Dana Julesa Vernea, kojima Pazin i ponajprije ovdašnji Julesa Verne club obilježavaju taj literarni dogadaj pretvarajuci ga u stvarnost. Radnja se dogada na autenticnim lokacijama, a zapocinje provodenjem urotnika kroz grad do Kaštela, u kojem su urotnici zatoceni i pred mnogobrojnom publikom osudeni. Sudac je po vec ustaljenom protokolu, mogli bi reci tradiciji, pazinski gradonacelnik, pa se ovom zgodom prvi put u ulozi suca našao novi gradonacelnik Renato Krulcic.

Marni clanovi Jules Verne cluba, djelatnici Turisticke zajednice i Folklornog društva Pazin potrudili su se i sugradane opremili nošnjama iz 19. stoljeca, koji su tako odjeveni starom dijelu grada, koji se od tih vremena nije znacajnije promijenio, vratili sjaj slavnijih dana. (M. RIMANIC)

Više u tiskanom izdanju od 30. lipnja


Podijeli: Facebook Twiter