Uganda želi doživotni zatvor za homoseksualce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugandski parlament donio je u petak nacrt zakona kojim se pooštravaju kazne za homoseksualce i predviđa doživotni zakon za recidiviste.

"Ovo je pobjeda za Ugandu. Sretan sam što je parlament glasovao protiv zla", premda su zapadne demokracije i aktivisti za ljudska prava uvelike kritizirali nacrt, rekao je za AFP zastupnik koji je sudjelovao u pripremi novog zakona David Bahati.

Tekst je prihvaćen golemom većinom glasova u zemlji duboko obilježenoj kršćanstvom. "Narod smo koji se boji Boga i zato životu pridajemo holističku vrijednost. Zbog tih vrijednosti zastupnici su donijeli nacrt zakona, bez obzira što misle neki u svijetu", rekao je Bahati.

Dodao je da je iz konačne verzije izbačena sporna odredba o smrtnoj kazni. Novi zakon još mora odobriti predsjednik Yowei Museveni.

Nacrt iz 2009. je zaustavljen nakon žestokih međunarodnih kritika. Američki predsjednik Barack Obama nazvao ga je "odvratnim". Homoseksualnost je zabranjena u Ugandi, a novi zakon pooštrava kazne i kriminalizira njezino javno promicanje, pa i rasprave aktivističkih skupina.

Tekst je donesen dan nakon donošenja zakona o suzbijanju pornografije koji zabranjuje prikazivanje erogenih zona poput "grudi, bedara i stražnjice". Zato se na ugandskoj televiziji više neće smjeti prikazivati nastupi golišavih umjetnika, a nadzirat će se i sadržaji na internetu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter