UFO u Bujama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi put u Bujama proteklog je vikenda održan Ultimate Frisbee Open (UFO), koji je okupio sedamdesetak igracica i igraca iz Hrvatske, Slovenije i Austrije, a medu njima je bilo i Amerikanaca, pa cak i jedna Japanka. Oni su clanovi ekipa koje ce za približno mjesec dana nastupiti na svjetskom prvenstvu u Pragu te pojedinci koji su se jednostavno došli rekreirati na ogledu koji je organizirala udruga ZiiD.

Na terenima lokalnog nogometnog kluba, uz koje je bilo mjesta i za kampiranje sudionika, s ovim su se nesvakidašnjim timskim sportom imali priliku upoznati svi zainteresirani, što su u ovom nultom izdanju manifestacije ucinili tek bujski srednjoškolci i odlicno raspoložena i motivirana grupa gradskih vijecnika i politicara, na celu s gradonacelnikom Edijem Andreašicem i njegovom zamjenicom Mariannom Jelicich Buic.

Prkoseci podnevnom suncu, politicari su brzo usvojili pravila vrlo dinamicne igre i u nadmetanju s medunarodnom ekipom dobro se oznojili. Na prvom su mjestu fair play i zajedništvo, a odmah za njima kreativno rješavanje situacija koje ponekad mogu biti fitilj za sukobe. Igracice i igraci pravila sami dogovaraju, za faul jednog od njih kaznu (poput sklekova) odraduje citava ekipa, a suci na terenu nisu potrebni.

- To vam je ispitivanje naše izdržljivosti! Ako ovdje ne posustanemo, znaci da smo spremni odraditi i najdužu maratonsku sjednicu!, uz smijeh su komentirali pojedini vijecnici.

Ana Pelko iz bujskog Ziida je pak objasnila da im je cilj bio sugradanima predstaviti i popularizirati ovaj zasad još neprofesionalni sport, namijenjen svima, bez obzira na dob, spol i tjelesnu gradu, cijim bi se organiziranim bavljenjem, možda i u sklopu škola, doprinijelo sprecavanju nasilja medu djecom i mladima.


Podijeli: Facebook Twiter