UEFA-ina Komisija za žalbe odbila HNS

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Komisija za žalbe Europskog nogometnog saveza (UEFA) odbila je žalbu Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) na kaznu po kojoj je Hrvatskoj oduzet jedan bod u kvalifikacijama za EURO, te će sljedeće dvije domaće utakmice morati odigrati bez gledatelja zbog kukastog križa istrctanog na travnjaku poljudskog stadiona prije utakmice protiv Italije u lipnju. Osim što je Hrvatskoj oduzet bod, te će morati još dvije utakmice igrati bez gledatelja, HNS je kažnjen i sa 100.000 eura. Tu je kaznu odmjerila Etička komisija UEFA-e još u srpnju, a HNS je na tu odluku imao pravo žalbe, dok na ovu odluku te mogućnosti više nema.

Hrvatska je kažnjena jer je prema mišljenju tijela UEFA-e prekršila članka 14. Disciplinskog pravilnika koji se odnosi na rasističko ponašanje. Dva kola prije kraja kvalifikacija za odlazak na EURO 2016. u Francuskoj Hrvatska u skupini H zauzima treće mjesto s 14 bodova, četiri manje od vodeće Italije i dva manje od druge Norveške. Do kraja kvalifikacija Hrvatska još 10. listopada igra protiv Bugarske u Zagrebu, te tri dana kasnije gostuje na Malti.

Izravni plasman na EURO izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije iz skupine, a Hrvatska će u slučaju osvajanja svih šest bodova biti druga ukoliko Norveška ne svlada Italiju u Rimu 13. sljedećeg mjeseca. Postoji mogućnost da Hrvatska s dvije pobjede bude i najbolja trećeplasirana reprezentacija te se također plasira na EURO, ali ukoliko ne bude najbolja treća onda će igrati u dodatnim kvalifikacijama u studenom. (H)


Podijeli: Facebook Twiter