Udžbenike neka bira struka, ne roditelji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama protivi se konacnom prijedlogu Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu. Osim vrlo komplicirane i dugotrajne procedure odabira udžbenika, sindikat ocjenjuje krajnje neprihvatljivim rješenje kojim konacnu odluku o izabranom udžbeniku daje vijece roditelja.

Naime, zakonom se želi propisati da, nakon što strucni aktiv na razini škola odabere udžbenike, vijece roditelja daje konacnu ocjenu i to ne na temelju strucne analize, vec iskljucivo na temelju cijene udžbenika. Sindikat smatra da je to izravno uplitanje u strucne nastavnicke kompetencije.

- Uz dužno poštovanje roditeljima, vecina njih nema strucne kompetencije za odabir udžbenika, pogotovo ne za sve predmete koji bi se trebali u jednoj školi koristiti sljedece cetiri godine.

Tu dolazimo i do nerješivog problema za prve razrede i osnovnih i srednjih škola u kojima se vijece roditelja formira tek u listopadu. Zar ce se do tada cekati njihova odluka, pita se predsjednik ovog sindikata Branimir Mihalinec.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama traži da se taj prijedlog povuce iz procedure u Saboru, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta vec su ranije upozorili na ove nelogicnosti.


Podijeli: Facebook Twiter