Udžbenike najsigurnije naruciti do kraja srpnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec polovicom lipnja u knjižarama su pocele predbilježbe za udžbenike. Iako je prvotni rok za primanje predbilježbi trebao isteci 15. srpnja, u Istarskim knjižarama, jednim od distributera, odlucili su pricekati do kraja mjeseca jer mnogi roditelji još nisu narucili sve školske knjige.

Nešto i iz druge ruke
Naime, mnoge su obitelji školaraca tijekom ovog razdoblja pokušale nabaviti što veci broj knjiga iz druge ruke, uštedjeti, snaci se što je više moguce. Sada narucuju samo one koje im nedostaju jer ih nisu pronašli ili su izdanja u meduvremenu promijenjena, a obavezno se u knjižarama moraju kupiti i nove vježbenice i radne bilježnice.

- Prvu generalnu narudžbu šaljemo 31. srpnja kako bismo nakladnicima ostavili dovoljno vremena da nam udžbenike pošalju na vrijeme. I nakon tog datuma primat cemo narudžbe za udžbenike i to cemo nastaviti ciniti tijekom citave godine jer uvijek nekome nedostaje knjiga ili radna bilježnica, istice Mirjana Cehic, direktorica Istarskih knjižara.

Nakladnici još nisu objavili kada ce dostaviti prve pakete s udžbenicima, a u knjižarama se nadaju da ce to biti do 20. kolovoza kako bi na vrijeme složili komplete knjiga prije pocetka školske godine koja starta 6. rujna. Lani se zbog naglog otkazivanja projekta besplatnih udžbenika dogodio debakl s opskrbom udžbenicima koji su stigli prekasno i u nedovoljnom broju pa niti mjesec dana nakon pocetka nastave mnogi ucenici nisu uspjeli nabaviti sve knjige.

- Problem je ako jedan nakladnik ne dostavi na vrijeme udžbenike, što nam se dogadalo i lani, pa ne možemo složiti cjeloviti komplet udžbenika za pojedini razred i roditelji se naknadno moraju vracati u knjižare zbog jedne knjige. Nakladnici su obecali da ce na vrijeme isporuciti sve naslove, da se nece dogoditi problem kao prošle godine, kaže Cehic.

Ove godine birali aktivi
Dodaje da se prilikom pojedinacnih narudžbi dulje ceka pa apelira da roditelji do 30. srpnja naruce sve potrebne knjige.

- Netko tko naruci udžbenike krajem kolovoza ne može ocekivati da ce ih dobiti prije pocetka školske godine, zakljucuje Cehic.

Predbilježbe primaju i u Narodnim novinama gdje kažu da svakih 10 do 15 dana kada sakupe odreden broj narudžbi šalju ih nakladnicima. Ne znaju kada ce stici prvi paketi školskih knjiga. I u Novim istarskim knjižarama isticu da ce predbilježbe primati dok god postoji interes, a druge informacije o tome kada ocekuju udžbenike, ne žele davati. U Puli se knjige mogu narucivati i u Školskoj knjizi te Tisku gdje vele da ce narudžbe primati sve dok udžbenici ne budu u slobodnoj prodaji.

Krajem godine u nekim se osnovnim školama organizirala razmjena udžbenika, a ravnatelji isticu da su za vecinu predmeta odabrali stare naslove da roditelji ne bi nužno morali kupovati skupe školske knjige cija se cijena u prosjeku krece oko 80 kuna po udžbeniku. Vec tradicionalni sajam rabljenih knjiga održat ce se na igralištu pulske Gimnazije u rujnu, kada ce ucenici knjige iz druge ruke prodavati i kupovati po nižim cijenama.

Za razliku od ranijih godina kada je svaki nastavnik mogao izabrati svoj udžbenik, sada je udžbenike, uz Ministarstvo, birao strucni aktiv profesora pa tako na razini škole postoji isti udžbenik za pojedini predmet. Novi zakon predvida da svoj odabir škole nece moci promijeniti sljedece cetiri godine. (M. JERIN)

Razmjena na internetu
Drugu godinu za redom Udruga za razvoj civilnog društva i humanitarno djelovanje organizira razmjenu udžbenika putem weba. Oglasi za razmjenu knjiga, koji se nalaze na web-stranici www.skolske-knjige.net, podijeljeni su prema županijama i gradovima. Upotrebljive se knjige mogu davati ili potraživati, a u oglas se ne mogu staviti udžbenici koji nisu u katalogu Ministarstva znanosti. Na stranici se registriralo više od 4.000 korisnika, a potražnja vlada za više od 15.000 udžbenika, dok ih se nudi oko 25.000.

Udžbenik.hr - prva adresa za kupnju
Oni koji žele izbjeci jesenske gužve u knjižarama, udžbenike i pribor mogu kupiti na stranici www.udžbenik.hr koju je pokrenula tvrtka Sysprint. Dovoljno je upisati školu i odabrati razred, nakon cega ce se prikazati svi odobreni udžbenici i ostali materijali.


Podijeli: Facebook Twiter