Udžbenika nema u svim knjižarama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najkasnije do 1. kolovoza nakladnici su bili dužni udžbenike za osnovnu i srednju školu, kao i dopunska nastavna pomagala odobrena u katalogu za novu školsku godinu, uciniti dostupnima u maloprodaji.

Iako je zadnji rok prošao, školskih knjiga kao ni radnih bilježnica još uvijek nema u svim knjižarama. Sukladno Zakonu o udžbenicima nakladnici bi zbog toga trebali biti kažnjeni novcanom kaznom od 30.000 do 50.000 kuna. Trebali bi, jer nitko dosad još nije kažnjen, a po onome što neslužbeno saznajemo iz Ministarstva - nece ni biti.

- Ministarstvo nema mehanizam po kojem bi kontroliralo hoce li jedan nakladnik koji ima svoju vlastitu prodajnu mrežu udžbenike prodavati u svojim knjižarama ili ih ucinili dostupnim i drugdje. To je stvar tržišta, a ne Zakona o udžbenicima. Nadalje, mnogi su nakladnici pokrenuli online prodaju cime su ispunili svoju obavezu, veli naš sugovornik.

- Svi naslovi su otisnuti i spremno cekaju na skladištu. Osim toga, u našim knjižarama te preko internetske stranice, a bez cekanja u redovima, vec se mogu kupiti sva izdanja i izdanja vecine drugih izdavaca, isticu u Profilu.

Slicno odgovaraju i u Školskoj knjizi gdje vele da su sva njihova izdanja otisnuta i vec od sredine srpnja dostupna u prodaji u njihovim knjižarama i na web shopu kao i u onim knjižarama s kojima je potpisan ugovor o prodaji.

- Ako sve bude teklo po planu, kompleti udžbenika trebali bi biti spremni za preuzimanje do kraja mjeseca. U slobodnoj prodaji imat cemo najvjerojatnije radne bilježnice i one udžbenike za koje procijenimo da trebamo dodatno naruciti, veli Mirjana Cehic, direktorica Istarskih knjižara, gdje u slobodnoj prodaji još uvijek nemaju udžbenike.

Nakladnicima ovih dana dostavljaju prvu veliku narudžbu, a sljedece predbilježbe udžbenika primat ce do 15. kolovoza. Prema informacijama koje joj stižu od nakladnika, knjiga ima dovoljno u skladištu, posebice onih od prošle godine kada je Ministarstvo naprasno ukinulo projekt besplatnih udžbenika te su se mnoge obitelji školaraca okrenule razmjeni starih knjiga ili kupnji iz druge ruke.


Podijeli: Facebook Twiter