Udžbenici u knjižarama, roditelji cekaju placu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec je odzvonio pocetak treceg tjedna školske godine, a ucenici i dalje u razrede dolaze bez potpunog kompleta udžbenika. Nastavnici se snalaze kako znaju, ucenici prepisuju od onih koji su knjige nabavili, a roditelji gube živce jer osim što moraju platiti do jucer besplatne udžbenike, na njih moraju danima cekati u redu u knjižarama jer nakladnici kasne s isporukom.

- Škola je vec pocela, a još uvijek sam tu i kupujem udžbenike. Evo, stigao je udžbenik iz matematike koji košta cak 152 kune! To je zaista mnogo, ali srecom snašli smo se tako što smo vecinu udžbenika dobili iz druge ruke od prijatelja ili smo ih nabavili na sajmu rabljenih knjiga. No, udžbenik iz matematike ucenici u pravilu zadrže jer im treba zbog polaganja državne mature, kazala je Mirjana Ajhorn, majka ucenice drugog razreda Gimnazije. I sama radi kao nastavnica u jednoj osnovnoj školi, predaje engleski jezik pa iz prve ruke zna da mnogi ucenici još nisu uspjeli nabaviti knjige. Neki su profesori odustali od novih udžbenika koje su prethodno stavili na popis i sada dozvoljavaju da se koriste prošlogodišnja izdanja. Ja sam svojim ucenicima rekla da mogu koristiti cak i stare radne bilježnice, samo da iz njih obrišu rješenja, dodala je.

Voditelj jedne knjižare, koji je želio ostati anoniman, tijekom kratkog razgovora s nama nije prestao primati pozive iznerviranih roditelja.

- U 20 godina, otkako radim ovaj posao, nikada nije bio takav kaos. Roditelji ne prestaju zvati, pitaju kada ce im stici naruceni udžbenici, ali nismo mi krivi što ne dolazi sve što smo narucili, što umjesto 300 knjiga za tehnicki, nakladnik pošalje samo 100. S druge strane, ovdje imamo komplete udžbenika koje roditelji nisu podigli jer nemaju novca. Pogledajte ovaj popis narudžbi, uz ovo ime piše "ceka placu", uz ovo, "ceka pomoc Socijalnog". Što da kažem roditelju koji treba kupiti udžbenike za troje školaraca, a još nije dobio placu? Ovo je hrvatska realnost i cudi me što me ovaj posao još nije došao glave jer roditelji su zaista izvan sebe, kazao je naš sugovornik.

Istice da su udžbenici preskupi i da nikada nije bilo toliko razlicitih naslova po predmetu. Pokazuje nam popis udžbenika za srednje škole štampan na 50-ak listova.

- Glavna je odgovornost na Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta koje je preko noci odustalo od projekta besplatnih udžbenika, a istovremeno nije uvelo red medu nakladnike pa se sada svatko može baviti ovim poslom.

I direktorica Istarskih knjižara Mirjana Cehic veli da je glavni krivac za nastalu situaciju resorno ministarstvo koje je samo mjesec dana pred pocetak školske godine objavilo da udžbenici više nece biti besplatni.

- Nastao je pravi kaos jer je trebalo u rekordnom roku organizirati narudžbu i isporuku udžbenika. Za predbilježbe koje su stigle do 20. kolovoza paketi s udžbenicima stigli su u osnovne škole prije pocetka nastave. Medutim, roditelji su cekali s narudžbama jer su pokušali na sve nacine nabaviti knjige iz druge ruke, uštedjeti, snaci se što je više moguce. Sada isporucujemo udžbenike koji su naruceni u trecem krugu, a i dalje primamo narudžbe. Nadam se da ce novi zakon o udžbenicima regulirati da za jedan predmet ne može postojati šest razlicitih naslova i da ce se sljedece godine znati na vrijeme što ce biti s udžbenicima, veli Cehic.


Podijeli: Facebook Twiter