Udžbenici na ćirilici na putu asimilacije Bunjevaca

Ivo Josipović (M. MIJOŠEK)
Ivo Josipović (M. MIJOŠEK)

Otvaranje školske sportske dvorane važna je poruka, jer škola je tu da obrazuje, ali i odgaja, da uz redovite aktivnosti njeguje i one izvannastavne, rekao je hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović na susretu s novinarima nakon otvaranja dvorane u Pazinu. Posebno kada je riječ o razvijanju posebnih sposobnosti i sklonosti djece i njihovom odgoju. Stoga je čestitao pazinskom gradonačelniku Renatu Krulčiću jer je, kao je rekao, napravio veliku stvar. Gradnja ove dvorane pokazala je koliko je važna sinergija nadležnih ministarstva, dakle Vlade i lokalne samouprave. Ovo je dokaz na koji se način mogu ostvariti vrijedni rezultati i važni projekti, koje  jedna i druga strana ne bi mogle same ostvariti. Dakle, suradnja Vlade i lokalne samouprave važan je element ovog uspjeha.

- Susreo sam male prvašiće, vidio sam njihovo uzbuđenje. Vidio sam koliko su znatiželjni i koliko žele upiti nova znanja, a na odraslima je da im to pruže, da im pruže obrazovanje jer to je najvrednije što mogu dobiti, rekao je predsjednik Josipović.

Upitan da prokomentira to što su Bunjevački Hrvati od srpskog predsjednika Tomislava Nikolića dobili udžbenike na ćirilici, Josipović je rekao kako je to kontinuitet politike koja želi asimilirati Hrvate u Srbiji. To je nekorektan potez i nadam se da će se ispraviti. Ne smijemo se zaustaviti samo na kritiziranju onoga što je u drugoj državi, iako takve pojave uvijek treba kritizirati, već treba vidjeti i što smo mi napravili. Što smo mi i oni koji se osjećaju Hrvatima u Srbiji učinili da ti ljudi koji se deklariraju kao Bunjevci, to im pravo nitko ne može oduzeti, učinili da se osjete i Hrvatima. Niz godina imali smo politiku koja ih je isključivala iz hrvatskog korpusa. Taj problem ne treba pretvoriti u stranačko prepucavanje jer riječ je dugogodišnjoj politici koja nije bila dobra. Treba vidjeti gdje smo mi pogriješili i što se može učiniti.

Nakon Pazina predsjednik Josipović ima organiziran posjet Istarskoj razvojnoj agenciji, Tehnomontovom brodogradilištu u Puli, te Umjetničkoj školi Matka Brajše Rašana u Labinu. Za svoje česte posjete Istri Josipović kaže kako u Istri ima dosta toga što se može naučiti. Istra je, dodaje, u mnogim aspektima iznad državnog prosjeka, a ima zapaženih rezultata u obrazovanju i gospodarstvu.

- Ono što se ovdje dobroga može vidjeti može biti poruka drugim krajevima u Hrvatskoj, a nastojim i ovdašnjoj javnosti prezentirati ono što je dobro u drugim krajevima, rekao je Josipović. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter