Udžbenici bolji i jeftiniji, a torbe lakše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je danas da će najviše cijene novih udžbenika, koji će se od iduće godine naći na školskim klupama, biti za najmanje 14,2 posto niže nego godinu ranije, a da će sadržaj školskih torbi biti lakši od 0,8 do 2,3 kilograma.

Ministar je na konferenciji za novinare rekao da je pravilnikom o obveznim udžbenicima i nastavnim sredstvima smanjen broj udžbeničkih naslova i napušten koncept udžbeničkog kompleta, što će nastavnicima pružiti veću autonomiju u odabiru nastavnih sredstava, roditeljima smanjiti troškove, a djeci olakšati torbe.

Najviše cijene udžbenika za svih osam razreda osnovne škole bit će 2014./2015. niže za najmanje 14,2 posto, što znači da će roditelji u osmogodišnjem školovanju uštedjeti najmanje 1.142 kune po djetetu.

Prema odluci o najvišoj razini cijena udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava, koja je objavljena jučer, najviša cijena u idućoj godini za udžbenike svih osam razreda stajat će 6.897 kuna.

Kad je riječ o gimnazijama, najviša cijena za sva četiri razreda bit će niža za deset posto, odnosno 848 kuna pa će udžbenici za sva četiri razreda umjesto 8.073 kune stajati 7.225 kuna.

Jovanović je ustvrdio da je ministarstvo prvi put u povijesti napravilo sustav definiranja najviše razine cijene udžbenika. Dodao je da je ministarstvo u proračunu osiguralo 21 milijun kuna za kupnju udžbenika za socijalno ugrožene učenike i djecu branitelja.

Na školske klupe dolaze novi udžbenici jer je sustav u protekle četiri godine doživio mnoge promjene, pripremljeni su nacionalni okvirni kurikulum, nastavni plan i program zdravstvenog odgoja, eksperimentalno se provodi kurikulum građanskog odgoja, a objavljen je i jedinstveni pravopis.

Te promjene bilo je potrebno uključiti u sadržaje udžbenika, a bilo je nužno i ispraviti zastarjele podatke, ukinuti spolne nejednakosti i nezastupljenost manjina, kazao je ministar.

Iako se po riječima ministra u javnosti puno puta govorilo da udžbenike treba mijenjati jer su nekvalitetni a torbe preteške, kad se krenulo u proces promjene udžbenika, opet je bilo prigovora zbog njihove promjene.

No, ministar je poručio da se udžbenici mjenjaju radi učenika i zaključio da su ostvarili obećano jer će udžbenici biti suvremeniji kako djeca ne bi samo "bubala" činjenice nego učila s razumjevanjem.

Naglasio je da se ministarstvo u postupku usklađivanja udžbenika vodilo načelom da cijeli postupak bude transparentan, sami udžbenici kvalitetniji i suvremeniji, a sadržaj torbi lakši i jeftiniji.

Udžbeničkim standardom, dodao je, omogućeno je korištenje multimedijalnih sadržaja tako da je obrazovni proces učinjen interaktivnijim i suvremenijim u skladu s potrebama učenika 21. stoljeća.

Javni poziv za uvrštavanje u katalog obveznih udžbenika i izjava o konačnoj maloprodajnoj cijeni trajat će od 15. ožujka do 1. travnja. U svibnju se očekuje objava kataloga, a u lipnju objava konačne liste udžbenika.

Katalog se u pravilu objavljuje svake četiri godine, a prethodni katalog donesen je za 2010/2011 školsku godinu.

Na konferenciji za novinare, na kojoj su bili i nakladnici, ministar je rekao kako je normalno što nitko neće biti sto posto zadovoljan, ali da njega jedino zanima dobrobit učenika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter