Udvostručen broj djece tražitelja azila u Europi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj djece koja traže azil u Europi gotovo se udvostručio u odnosu na prošlu godinu, što ukazuje da sve veći broj bježi pred ratovima i progonom, objavila je u utorak UN-ova agencija za djecu UNICEF.

Oko 190.000 djece zatražilo je azil u Europi od siječnja do rujna ove godine, u odnosu na 98.000 lani, pokazuju podaci UNICEF-a.

Ukupan broj tražitelja azila u Europi u istom razdoblju dosegao je 715.000, prema 378.000 prošle godine.

U prvih devet mjeseci 2015., samo u Italiju i na Maltu stiglo je 10.000 djece bez roditeljske pratnje.

»Od svih izbjeglica i migranata, djeca bez roditelja su najizloženija iskorištavanju i zlostavljanju«, navodi se u izvješću.

Brojna od 190.000 djece pobjegla su iz Sirije ili susjednih zemalja koje su primile sirijske izbjeglice u kojima je od početka godine porastao dječji rad i prisilni brakovi.

Podaci o izbjeglicama u Europi samo su vrh ledenog brijega. Godine 2014., djeca su činila više od polovice svih izbjeglica u svijetu, najviše u posljednjih deset godina, upozorava UNICEF.Svako deseto dijete u svijetu odrasta u ratnim zonama, njih ukupno 230 milijuna.

»Djecu ubijaju u učionicama, u bolnicama ili dok spavaju u svojim krevetima. Brojna su postala siročad, prisiljena priključiti se vojsci, oteta, silovana i traumatizirana«, rekla je zamjenica direktora UNICEF-a u Velikoj Britaniji Lily Caprani.

»Zaštita djece od nasilja spašava im život, baš kao i voda, krov nad glavom i lijekovi. Ipak, to nije postalo jednako važno«, istaknula je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter