Udvostrucen broj dijabeticara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 1980. godine broj dijabeticara u svijetu se udvostrucio, pa danas od te bolesti boluje oko 350 milijuna ljudi, objavljeno je u britanskom medicinskom casopisu The Lancet.

Prije 30 godina dijabetesom je bilo pogodeno 153 milijuna odraslih osoba, a prema podacima iz 2008. broj dijabeticara u svijetu povecao se na 347 milijuna. To su rezultati istraživanja koje su u suradnji proveli znanstvenici londonskog Kraljevskog sveucilišta i americkog Harvarda.

Dijabetes kod oboljelih može u težim slucajevima prouzrociti razne srcane bolesti, infarkt, zajatenje bubrega te utjecati na živcani sustav, a u iznimno teškim slucajevima može dovesti i do sljepila. Znanstvenici su ustvrdili da od posljedica dijabetesa svake godine u svijetu umre tri milijuna pacijenata.

"Naše istraživanje pokazuje da je dijabetes rasprostranjen u cijelom svijetu", rekao je znanstvenik Majid Ezzati s londonskog Kraljevskog sveucilišta, istaknuvši kako je broj oboljelih osobito porastao u pacifickim zemljama. Primjerice, na Marshallovu otocju svaka treca žena i svaki cetvrti muškarac dijabeticari su. Broj oboljelih od dijabetesa, kako tvrde znanstvenici, u nešto je manjem porastu u zemljama zapadne Europe. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter