Udružuju se SSSH i HUS

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel i predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijaševic na konferenciji za novinare u Rijeci najavili udruživanje ovih dviju sindikalnih središnjica.

Postupak udruživanja trebao bi trajati godinu dana. Novosel je kazao da se SSSH i HUS udružuju kako bi ojacali poziciju radnika u realnoj proizvodnji. Matijaševic je naveo da su sindikalisti shvatili da je vrijeme da se zatome pojedinacni interesi i da se krene zajedno prema poslodavcima i Vladi.

Novosel je pozdravio odluku Vlade o privatizaciji 3. maja ocijenivši da je dobar svaki oblik privatizacije koji zadržava djelatnost brodogradnje, ali da Vlada mora pri tome pomoci i osigurati da tako i ostane nakon privatizacije.

Matijaševic je kazao da bi prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic trebao hitno organizirati sastanke u ministarstvu na kojem bi sudjelovali predstavnici uprava i sindikata Uljanika i 3. maja kako ne bi iz medija morali doznavati što se dogada u postupku privatizacije.

Pozdravio je i ispunjenje vladinih obveza prema radnicima brodogradilišta Kraljevica u stecaju. Izrazio je nadu da ce se u ovom brodogradilištu provesti stecaj na nacin da se zadrži brodogradnja i to barem remontna.

Matijaševic je kazao kako Vlada za dosadašnji rad nije zasluživala prolaznu ocjenu, ali da je nekoliko njenih novih poteza bitno promijenilo ocjenu. Uz spomenute pozitivni potezi su, rekao je, ukidanje poreza koji je gušio malu brodogradnju, cime se osigurava opstanak nekoliko tisuca radnih mjesta u ovoj grani, te priprema zakona o financijskom poslovanju kao oružja protiv nelikvidnosti.

Oba sindikalna celnika ocijenili su lošim prijedlog zakona o reprezentativnosti sindikata i poslodavaca istaknuvši da je svih pet sindikalnih središnjica protiv tog zakona. Njime se neizravno mijenja Zakon o radu te zadire u slobodu kolektivnog pregovaranja, naveli su. Novosel je zatražio da Vlada ili povuce ovakav prijedlog zakona ili da Sabor raspiše referendum na kojem bi gradani odlucivali smije li se Zakon o radu mijenjati na takav nacin. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter