Udruženo do spasa kvartovskih trgovina

Udruga malih trgovaca borit će se da ovakvih natpisa ne bude, odnosno za opstanak kvartovskih trgovina (arhiva GI)
Udruga malih trgovaca borit će se da ovakvih natpisa ne bude, odnosno za opstanak kvartovskih trgovina (arhiva GI)

Ivica Milotić iz Poreča izabran je za predsjednika Udruge malih trgovaca Istarske županije, koja je prošloga tjedna osnovana u Pazinu. Uz njega, u Upravnog odboru bit će i Eleonora Mališa iz Vozilića te Dante Prenc iz Kringe, a Jelisije Jovičić iz Pazina, jedan od inicijatora osnivanja udruge, izabran je za tajnika.

Novoosnovanu udrugu čine trgovački obrti ili poduzeća koja se bave trgovinom na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama, a pretežito se bave trgovinom hrane, pića i duhanskih proizvoda. Glavni cilj osnivanja udruge je ugovaranje s dobavljačima i proizvođačima povoljnijih uvjeta nabave roba i usluga, naglasio je uvodno Jovičić.

Stoga je na osnivačkoj skupštini donijeta odluka da se Udruga malih trgovaca Istarske županije uključi u krovnu udrugu, Savez udruga malih trgovaca Hrvatske. Predsjednik i članovi Upravnog odbora delegirani su za zastupnike u Skupštinu Saveza udruga malih trgovaca.

Danas je mali trgovac jako ugrožen jer je njegov potencijal daleko nepovoljniji u odnosu na velike trgovačke lance. Zbog toga je često prozivan da je skuplji od trgovačkih centara, što, kaže Jovičić, stvara određeni jaz među njima.

Ne bi li se omogućila nabava roba i usluga po povoljnijim uvjetima, u Zagrebu je nedavno osnovano poduzeće Sumt, koje u ime Saveza udruga malih trgovaca pregovara s dobavljačima i ugovara nabavu po povoljnijim cijenama.

"To je pokušaj da se spasi malog trgovca, kvartovsku trgovinu bez koje ne vidimo perspektivu zajednice u kojoj je trgovina u kvartu na usluzi stanovništvu, koje je nažalost sve starije i samim time sve teže odlazi do trgovačkih centara", istaknuo je Jovičić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter