Udruženje obrtnika slavi 45. godišnjicu 

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buzetsko Udruženje obrtnika slavi 45. godišnjicu postojanja i 15. Dan obrtnika, a ova dva značajna jubileja obilježiti će u subotu u Društvenom domu u Svetom Duhu, u poslovnoj zoni Mažinjica, najavila je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica Loredana Krbavčić.

- Udruženje je osnovano pod nazivom Udruženje samostalnih zanatlija, ugostitelja i prijevoznika Buzet. S vremenom je broj obrtnika rastao, a počeli su pristizati i obrtnici iz susjednih republika bivše države. Tako je primjerice 1972. godine bilo registrirano 72 obrta, a godinu dana kasnije 225 obrtnika da bi 1989. godine taj broj narastao na 416 obrtnika. Obrtništvo je bilo u procvatu, gradili su se poslovni prostori i hale. Dva buzetska obrta prva su u bivšoj državi dobili dozvolu za zapošljavanje po 40 radnika, a u to je vrijeme dovršena izgradnja zone male privrede Mažinjica koja je kao takva bila među prvima u bivšoj državi, istaknula je Krbavčić.

Udruženje obrtnika i dalje je jedna od najvećih tvornica u gradu. Registrirano je 260 obrta i 280-tak obrtnika s obzirom se zajednički obrt računa kao dva obrtnika jer svaki zasebno plaća komorski doprinos, a koji zapošljavaju ukupno dvjestotinjak radnika što znači da ih je u obrtništvu njih petstotinjak. Među obrtima, kaže Krbavčić, prevladavaju uslužne djelatnosti, a među novootvorenim je puno obrta za čišćenje kuća za odmor i održavanje njihova okoliša što je povezano s uzlaznim turističkim trendovima i povećavanjem smještajnih kapaciteta u turizmu. U zadnje vrijeme otvaraju se i obrti za iznajmljivanje i davanje u zakup opreme za rekreaciju i sport, a registrirana su i dva nova obrta koji se bave pokaznim lovom na tartufe.

Prije nekoliko godina, novim Zakonom o obrtu drastično je smanjen komorski doprinos što se odrazilo na rad buzetskog Udruženja obrtnika jer je ostalo bez značajnog dijela financijskih sredstava i samim time i bez tajnice na puno radno vrijeme.

- Dvije godine smo radili tri dana u tjednu i to se pokazalo kao loše rješenje jer odrađivalo se samo ono najnužnije. Ove godine povećan je osobni odbitak, a Zakonom o obrtu predviđeno je da se do 2 posto osobnog odbitka usmjerava u obrtničku članarinu, tako da je Udruženje obrtnika moglo zaposliti tajnicu na puno radno vrijeme iako na minimalnoj plaći. Diplomirana ekonomistica Lorena Mušković nastojat će uvesti i neke novosti, tako se planira obrtnicima pružati usluge pisanja projektnih planova za dobivanje kredita za financiranje poslovanja ili pak za kandidiranje obrtničkih projekata za dobivanje poticaja na gradskim, županijskim i državnim natječajima, najavila je Krbavčić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)



Podijeli: Facebook Twiter