Udružene razlicitosti Europe i Mediterana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

7Sois.MedKriol.Orkestra, nova umjetnicka skupina nastala zahvaljujuci suradnji šest glazbenika, cime su spojeni Mediteran i Makaronezija, a rijec je o originalnoj produkciji festivala Sete Sois Sete Luas (Sedam sunca Sedam mjeseca), nastupio je na rovinjskom gradskom trgu sinoc u sklopu druge veceri ovog festivala mediteranske narodne glazbe.

U sastavu se susrecu vrsni glazbenici iz Portugala, Zelenortskih otoka, Andaluzije, Maroka te talijanskih regija Puglie i Sicilije pa je njihova glazba inspirirana njihovim tradicijskim, ali i suvremenim notama, što pokazuje širinu i bogatstvo razlicitosti.

Upravo je ta skupina iznova pokazala da glazba ne poznaje granice i da su razlicitosti dobrodošle, što bi ukratko bio smisao Europe i njene unije. Te vrijednosti ovaj festival promovira vec 20 godina i upravo zbog njegove europske dimenzije i visoke kulturne vrijednosti potporu mu pruža i Europska unija kroz više programa.

Program ove festivalske produkcije je tako bio satkan od niza poznatih tradicijskih pjesama iz krajeva iz kojih glazbenici dolaze, a na njihovu otvorenost istom je mjerom uzvratila i publika koja je uživala u nastupu.

Svoj su koncert okoncali izvedbom pjesme "Todo cambia", za koju je stihove napisao cileanski pjesnik i glazbenik Julio Numhauser, a koju je izvodila argentinska pjevacica Mercedes Sosa. Publika se pridružila u pjevanju bez vecih nagovora.

Nakon internacionalnog benda nastupila je kršansko-picanska etno skupina Šcike. Rijec je o multiinstrumentalnom bendu sviraca i pjevaca na tradicionalnim istarskim glazbalima i istarskom govoru, koji su potekli iz kršanskog KUD-a "Ivan Fonovic Zlatela".

Domace note i kanat prilagodili su i sve više osuvremenjuju upotrebljavajuci i moderne instrumente, pa pored bajsa, miha, sopila, volarica, mišnjica i dijatonske harmonike koriste elektricnu i bas gitaru, bubnjeve, djembe, frulicu, šuškalice… (M. MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter