Udruge za ljudska prava ukazuju na probleme

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Vlade Zoran Milanovic sastao se s predstavnicima Platforme 112, koalicije šezdesetak udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava, koja je u izbornoj kampanji postavila 112 zahtjeva pred novu Vladu. Predstavnici Platforme 112 ukazali su mu, bez obzira na pomake u prvim mjesecima rada nove Vlade, na niz neriješenih problema.

Istaknut je neefikasan sustav besplatne pravne pomoci, ali i to da udruge imaju razradene modele za promjenu sustava. Od premijera je zatražen i hitan otpis parnicnih troškova obiteljima žrtava ratnih zlocina kojima prijeti placanje, odnosno ovrha. Udruge navode i da sadašnji Zakon o podrucjima od posebne državne skrbi legalizira diskriminaciju po etnickoj osnovi te daje veca prava privremenim korisnicima imovine u odnosu na stvarne vlasnike.

Razgovaralo se i o setu medijskih pitanja. Pozitivnim su ocijenili najavljenu izradu strategije medijske politike, ali i prigovorili zbog nekih odstupanja od najavljene prakse otvorenosti medijske politike navevši nedovoljno transparentan postupak imenovanje dvoje novih clanova Vijeca za elektronicke medije i postupak pripreme izmjena Zakona o HRT-u.

Premijera su podsjetili i na to da rezultati revizije studije utjecaja na okoliš za projekt hidroelektrane Ombla još nisu poznati javnosti.

Milanovic je naglasio da Vlada gradi transparentne institucije pri cemu su dobrodošle sugestije i konstruktivne kritike. (T. PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter