Udruge Vladi: Ukinite zakon o golfu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zelena akcija, Zelena Istra, GONG i Transparency International izvijestili su medije da su, nakon ponovnog traženja da se ukine Zakon o igralištima za golf, premijerki Jadranki Kosor uputili pismo podrške u nastojanjima da Vlada razmotri izmjenu tog zakona, isticuci da bi ga bilo najbolje u cijelosti ukinuti.

U pismu se navodi da je jedina njegova primjerena izmjena ona koja ce se odnositi na uklanjanje zakonske odredbe koja dopušta mogucnost izvlaštenja u svrhu izgradnje golf igrališta, a takvom izmjenom zakon gubi primarni razlog zbog kojeg je i donesen te bi ga bilo bolje u cijelosti ukinuti.

Naime, mogucnost izvlaštenja koja je trenutno predvidena zakonom omogucuje odredenim golf investitorima otimanje poljoprivrednog i šumskog zemljišta privatnih vlasnika i lokalne samouprave te njegovu prenamjenu u gradevinsko.

Na taj nacin odredeni golf investitori žele ostvariti ekstra profit jer se zakonom omogucava gradnja na prenamijenjenom zemljištu i mogucnost etažiranja, odnosno pojedinacne prodaje turistickih gradevina.

Udruge ocekuju da ce, ako sporan zakon ne ukine Vlada, to predložiti Ustavni sud po rješavanju zahtjeva za ocjenom ustavnosti buduci da je, po njihovom mišljenju, taj zakon u cijelom nizu elemenata protuustavan.


Podijeli: Facebook Twiter