Udruge: Vlada podlegla pritiscima u slučaju franak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga Franak i tri organizacije za zaštitu ljudskih prava uputile su danas Vladi, hrvatskom predsjedniku, Europskoj komisiji i ostalim ustanovama otvoreno pismo u kojem tvrde da je izvršna vlast nakon nepravomoćne presude u slučaju "franak" podlegla pritiscima bankarskog lobija.

- Izvršna vlast je podlegla pritiscima pa smo mogli čuti poruke kojima se pokušava izravno utjecati na sudsku vlast, navele su udruge Franak, Centar za mirovine studije, B.a.b.e i GONG, ocjenjujući nedopustivim da se takvim postupanjem ugrožava Ustavom zajamčena trodioba vlasti.

Udruge podsjećaju da je nedugo nakon sastanaka Vlade s guvernerom HNB-a i predsjednicima uprava dviju od osam banaka koje su nepravomoćno izgubile spor od građana u slučaju "franak", potpredsjednik Vlade Branko Grčić, spekulirajući o implikacijama presude, izjavio da im je stalo da se ne dogodi destabilizacija.

Udruge smatraju da je Grčić tom izjavom otvoreno stao na stranu bankarskog lobija, no drže da se Vlada neće na kraju dati ucjenjivati od banaka.

- Povezivanje potencijalne financijske i pravne nesigurnosti Hrvatske s pravomoćnošću presude očigledan je pokušaj bankarskoga lobija da utječe na sudsku vlast posredstvom izvršne vlasti. Otvoreno podliježući pritiscima, potpredsjednik Vlade ovom izjavom pokušava biti mentor sudskoj vlasti, a sve pod krinkom brige za gospodarstvo i ekonomski boljitak hrvatskih građana, navele su udruge u pismu.

Dragan Zelić iz GONG-a rekao je na konferenciji za novinare da ne bi htio vjerovati da se Vlada sastankom s bankarima upustila u ugrožavanje temelja trodiobe vlasti, ali smatra da je takva percepcija već stvorena.

Vlada stoga, poručio je, mora sve napraviti da bi otklonila percepciju da se petlja u sudbenu vlast. Udruge smatraju ključnim da se ohrabri sudbenu vlast da bi odoljela svim pritiscima.

Sanju Sarnavku iz udruge B.a.b.e čudi atmosfera u kojoj su svi oni koji su na vlasti izuzetno zabrinuti zbog posljedica nepravomoćne presude Trgovačkog suda, a čime se po njenom mišljenju krše osnovni postulati Ustava.

Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije smatra da se nakon izjava iz Vlade može govoriti da se radi o pokušaju stvaranja atmosfere u kojoj će žalbena instanca teže potvrditi prvostupanjsku presudu.

Upozorila je da svi oni koji su prije presude govorili da su građani odgovorni što su uzeli kredite u "švicarcima" i nisu percipirali da je prevelik rizik stavljen na građane u odnosu na banke, sada isključivo govore da banke ne mogu podnijeti taj rizik jer će kolabirati one i ekonomski sustav.

Zaključila je da izjave s najviše razine, poput Grčićeve, daju podlogu za pitanje o pravu na pravično suđenje pa će se, po njezinom mišljenju, Franak u slučaju nezadovoljstva pravomoćnom presudom moći žaliti Ustavnom sudu i Europskom sudu za ljudska prava zbog kršenja prava na pravično suđenje.

Udruge zabrinjava što se Vlada sastala s bankama u osjetljivo vrijeme, a da se istodobno nije sastala s drugom stranom. Zabrinjavajuće je također što se za sastanak saznalo iz medija.

Petra Rodik iz udruge Franak kazala je da će pismo poslati i predsjedniku Sabora, Ministarstvu pravosuđa, Ustavnom sudu, saborskom Odboru za zakonodavstvo, Hrvatskoj udruzi sudaca, europskom povjereniku za zaštitu potrošača i Odboru za zaštitu potrošača pri Europskom parlamentu.

Grčić ne želi komentirati nepravomoćne presude

Nakon što su nevladine udruge danas prozvale potpredsjednika Vlade Branka Grčića da je nedavnom izjavom spekulirao o implikacijama presude u slučaju "franak" i otvoreno stao na stranu bankarskog lobija, Grčić je rekao da u toj izjavi nije prenesen ključni dio, da ne komentira presude.

- Mogu samo kratko reći, šum u kanalu, izjavio je Grčić novinarima u Vladi koji su ga zamolili za komentar tvrdnji udruga da su on i Vlada podlegli utjecaju banaka vezano uz sastanak bankara i Vlade.

Ustvrdio je da u njegovoj izjavi nije javno obznanjen ključni dio, odnosno da je na pitanje smatra li da presuda u slučaju "franak" potkopava financijsku stabilnost odgovorio da ne može komentirati sudske presude.

- Nažalost to u medijima nije preneseno, kazao je Grčić. Ustvrdio je da je to za njega početak i kraj cijele te priče i da se on vrlo jasno ogradio od bilo kakvog komentara na sudsku presudu.

Komentirajući tvrdnje udruga da se za sastanak Vlade s predstavnicima banaka saznalo iz medija, odnosno da taj sastanak nije bio najavljen, Grčić je rekao da sastanci s bankarima, ali i svim drugim relevantnim skupinama kao što su sindikati i poduzetnici, mogu biti formalni i neformalni.

Upitan hoće li se sastati s predstavnicima udruge Franak, kazao je da je neosporno da će čuti sve relevantne sudionike svih važnih događaja u državi, ali da to nema veze s trodiobom vlasti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter