Udruge osoba s invaliditetom: Okupljamo se iz potrebe

Predsjednik Foruma Davor Komar i gradonačelnik Boris Miletić (M. MIJOŠEK)
Predsjednik Foruma Davor Komar i gradonačelnik Boris Miletić (M. MIJOŠEK)

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici prigodnim skupom predstavljen je rad Istarskog foruma udruga osoba s invaliditetom, krovne organizacije koja okuplja osam županijskih udruga, na čijem je čelu Davor Komar.

Komar je naglasio da se osobe s invaliditetom u udruge okupljaju iz potrebe, a ne hobija i stoga njihovo funkcioniranje nikada ne bi smjelo doći u pitanje, kao ove godine, kada su mnoge ugašene jer nadležno ministarstvo više nije financiralo njihove projekte.

Predsjednici udruga druženje uz čaj iskoristili su kako bi gradonačelniku iskazali svoje božićne i novogodišnje želje - Udruga za autizam poželjela je da se u vrtićima zaposli više defektologa, jer je u Puli na 1.300 djece zaposlen samo jedan, dok ga privatni vrtići uopće nemaju, Udruga djece i mladih oštećena sluha i Udruga paraplegičara i tetraplegičara poželjele su službene prostorije za svoj rad, dok je Društvo distrofičara poželjelo veći skladišni prostor.

Miletić se svim predsjednicima Udruga i njihovim članovima zahvalio što, kako je rekao, odrađuju velik posao, te im obećao da će njihove želje ispuniti.

- U proračunu za 2013. godinu svima su smanjena sredstva, jer zbog krize novca ima manje, no Upravnom odjelu za društvene djelatnosti u koji i vi spadate nisu, i mislim da je to odličan pokazatelj da brinemo i brinut ćemo i dalje o vama, rekao je Miletić.

Svoj su rad i aktivnosti predstavile sve članice IFUOSI-ja; Snježana Raić predstavila je udrugu Društva multiple skleroze, Erika Todorić Udrugu cerebralne paralize, Željko Kladušan rad i aktivnosti Udruge paraplegičara i tetraplegičara, a Andrej Turković Udrugu slobovidnih osoba Istarske županije. Zlatko Kuftić predstavio je Udrugu slijepih, Evgenija Tranfić Udrugu za autizam. Klub mladih distrofičara predstavio je Robert Raste, a Udrugu djece i mladih oštećena sluha Istre njen predsjednik Aleks Tanković.

Održana je i promocija knjige "Moja abeceda", ilustrirane abecede gluhih osoba, autora Mare Babić i Aleksa Tankovića, te videoigra/film pod nazivom "Duhovit prikaz sukoba osobe u invalidskim kolicima s gradskim prometom" čiji je autor Denis Pilepić. U prigodnom programu nastupila su djeca vrtića Veruda. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter