Udruge Franak i Potrošac tužit ce banke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga Franak, koja okuplja dužnike u švicarskim francima, potpisala je sporazum s Potrošacem - Hrvatskim savezom udruga za zaštitu potrošaca, da bi Potrošac, pojašnjeno je, mogao podici novu kolektivnu tužbu protiv banaka u Hrvatskoj u ime svih gradana zaduženih u švicarskim francima. Bit ce to prva kolektivna tužba u Hrvatskoj za koju nisu potrebne punomoci oštecenih.

Udruga Franak je, podsjetimo, u rujnu ove godine tužbu protiv sedam banaka vec podigla, no ona je na Trgovackom sudu brzo nakon toga odbijena uz napomenu da udruga, prema Zakonu o zaštiti potrošaca, nije ovlaštena za pokretanje postupka radi zaštite kolektivnih interesa potrošaca.

Kako se medu ovlaštenima, izmedu ostalih institucija, nalazi "Potrošac", sporazum s potrošackim savezom "frankovcima" ce omoguciti da sa svojim zahtjevima, u drugom pokušaju, dodu na sud.

Traže, prije svega, ukidanje valutne klauzule na kredite u švicarcima koje, kako napominju, država, za razliku od kredita u eurima, ne štiti, zahtijevat ce primjenu tecaja franka kakav je bio na pocetku otplate kredita te ukidanje varijabilne kamate koja, kažu, nije transparentna.

- Od borbe za zaštitu prava korisnika kredita, kako u francima tako i u eurima, ne odustajemo, kažu u udruzi Franak. Svoje su nekretnine, kupljene na kredit, napominju, platili u kunama, i zato traže ukidanje valutne klauzule, dok su posebno ogorceni na državu koja je, kažu, bankama tolerirala da kredite u švicarskim francima uopce daju, kao što sada tolerira porast glavnica od 30 do cak 40 posto. (B. M. P./NL)


Podijeli: Facebook Twiter