Udruge antifašista pred gašenjem?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski antifašisti nece odustati od zagovaranja uvrštavanja zavicajne povijesti Narodnooslobodilacke borbe u školske programe, vec ce još glasnije tražiti da se nezaobilazni dio nacionalne povijesti ucenicima objektivno prikaže, zakljuceno je na sjednici predsjedništva Saveza udruga antifašistickih boraca i antifašista Istarske županije u pazinskom Spomen domu.

Smatraju da izbjegavanje antifašisticke povijesti u školskom kurikulumu, kao i historijska iskrivljavanja, radaju neprihvatljive, revizionisticke, pa cak i neofašisticke stavove, narocito kod mladih. Stoga su nedavno samostalno napisani pregled povijesti NOB-a odaslali na više od cetiri stotine adresa, kao i resornom ministarstvu koje je povijesni pregled dostavilo državnoj Agenciji za odgoj i obrazovanje.

U toj su nadležnoj ustanovi pohvalili inicijativu, ali odbili primjenu kazavši da tekst nije ureden za školski program, kazao je predsjednik županijske SUABA-e Tomislav Ravnic kojeg je ogorcilo što Agencija nema namjeru uvrstiti školski program NOB-a u nastavu.

Saborskim se zastupnicima kojima je mandat na izmaku nema smisla obracati, pa ce istarski antifašisti iskoristiti predizbornu kampanju kako bi za tu temu zainteresirali županijske vlasti, politicke stranke, ali i HAZU. Druga važna tema koja se iskristalizirala tijekom višesatne sjednice bila je teška financijska situacija pojedinih gradskih organizacija, posebice pulske, labinske i pazinske.

- Ako se situacija ne popravi predložit cu clanstvu da ugasimo udrugu. Ta, više gradskih novaca od nas dobiva i Udruga za zaštitu životinja, kazao je predsjednik labinskih antifašista Severino Frankovic koji je financijsko stanje u kojem su se našli ocijenio katastrofalnim. Pazinski su antifašisti kazali da nece ukidati organizaciju, pa makar morali na trgu moliti za donacije. Posebno su se osvrnuli na pojedine opcine Pazinštine, primjerice Gracišce, koje godinama ne placaju dotacije udruzi.

U velikom su škripcu takoder pulski antifašisti ciji je predsjednik Livio Blaškovic kazao da ne želi biti "grobar" pulske organizacije te je stoga zatražio da županijska SUABA potpiše ugovor o zajednickom podmirivanju troškova Doma antifašista Pula.

S time se zasad nije složio predsjednik Ravnic koji smatra da se o ugovoru tek treba dogovoriti, jer ni županijska organizacija nema novaca. Blaškovic se požalio da nikako ne može doci do pulskog gradonacelnika Borisa Miletica, pa je predložio da se financijski problemi pokušaju riješiti razgovorom s istarskim županom Ivanom Jakovcicem. (A. DAGOSTIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter